Wat betekent de kimfixatie voor EPDM op platte daken?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat betekent kimfixatie als het over EPDM daken gaat?

Een kimfixatie is absoluut noodzakelijk als je EPDM op een correcte en vakkundige manier wilt plaatsen. Met kimfixatie komt EPDM nooit los, ook niet in de hoeken. Als je kiest voor Dakrubbercentrale dan kies je altijd voor EPDM mét vakkundig geplaatst kimfixatie.

EPDM plaatsen zonder kimfixatie is voor ons onaanvaardbaar. Het risico dat de EPDM na verloop van tijd loskomt in de hoeken, is te groot. Veel dakbedrijven plaatsen EPDM zonder kimfixatie om tijd en kosten te besparen.

Wat is het belang van kimfixatie?

EPMD is uiterst elastisch. Dit betekent dat de folie onder invloed van temperatuurschommelingen uitzet en krimpt. Dit heeft het grote voordeel dat een EPDM nooit scheurt of broos wordt, ook niet na meerdere decennia inwerkende zonneschijn.

Wanneer de EPDM uitzet en krimpt leidt dit onvermijdelijk tot trekkrachten op de folie op de plaatsen waar het dak een hoek maakt. Dat is het geval bij bijvoorbeeld een dakopstand of een dakkoepel.

De contactlijm bij verkleefde lijm is bijzonder sterk. Toch kan het zijn dat deze onder invloed van zeer warme temperaturen in de zomer een stukje aan kracht verliest. De combinatie van de minder sterke lijm met de trekkrachten, maakt een kimfixatie onmisbaar. Anders komt de EPDM in de hoeken mogelijk los.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Wat is een kimfixatie?

Een kimfixatie is een strook EPDM die mechanisch wordt verankerd in de hoeken. Deze strook EPDM wordt onder de folie aangebracht en vangt zo de extra trekkrachten op. Bij een houten dakstructuur bevestigen we de kimfixatie met schroeven, in beton gebruiken we pluggen.

Kimfixatie vereist extra tijd van de dakwerker, waardoor dit het plaatsen van EPDM-folie duurder maakt. Het is evenwel te belangrijk om niet te doen. Controleer daarom goed je offerte of de plaatsing van EPDM inclusief kimfixatie is. Dakrubbercentrale plaatst altijd EPDM mét kimfixatie.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie