De vijf voordelen van EPDM voor uw plat dak

26 feb 2014

De vijf voordelen van EPDM voor uw plat dak

Toegevoegd door in EPDM

EPDM – ook dakrubber of EPDM-rubber genaamd – is op verschillende vlakken superieur aan traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals roofing (bitumen). Steeds meer bouwers en verbouwers kiezen dan ook bewust voor EPDM voor de aanleg van een plat of licht hellend dak. Voor eens en voor altijd: de vijf belangrijkste troeven van EPDM op een rij.

1. Geen naden: altijd waterdicht.

EPDM wordt niet in stroken gelegd, maar bestaat uit één grote waterdichte rubberfolie. Dit herleidt het risico op waterlekken en loskomende naden tot nul. Bij roofing (bitumen) vormt elke naad een kritiek punt dat na verloop van tijd mogelijk loskomt. Wanneer EPDM volgens de regels van de kunst wordt geplaatst – lees: door professionals met een kimfixatie – komt deze dakbedekking nooit los.

2. Enorme elasticiteit en UV-bestendig: uw garantie op een lange levensduur

EPDM heeft als materiaal intrinsiek een enorme elasticiteit. Hierdoor ontstaan er geen scheuren of barsten wanneer deze dakbedekking wordt blootgesteld aan extreme weersomstandigheden zoals hitte en koude. Bovendien is EPDM-rubber volledig resistent tegen UV-stralen van de zon. Deze combinatie van elasticiteit met UV-bestendigheid garandeert probleemloos een levensduur van vijftig jaar en meer.

3. Plaatsing zonder vuur: mogelijk op elke dakstructuur

Bij de plaatsing van EPDM komen geen vlammen kijken. Dankzij de verschillende plaatsingsmogelijkheden, past EPDM op elke dakstructuur. Zo is een volledige verlijming mogelijk, kan de EPDM los geplaatst worden met ballast of behoort een mechanische bevestiging tot de opties.

Welke soort plaatsing aangewezen is, hangt af van vele factoren zoals de draagkracht en de materialen van de dakconstructie. U laat deze keuze best over aan een dakbedrijf dat zich specialiseert in EPDM.

4. Perfect voor renovatie: kan gewoon over de versleten roofing

EPDM is uitermate geschikt voor dakrenovatie. Zo hoeft u de bestaande versleten roofing niet te verwijderen, waardoor u fors op stortkosten bespaart. De oude roofinglaag kan – mits de nodige herstellingen – zelfs dienen als dampscherm om uw op plat dak (bijkomend) te isoleren. De nieuwe EPDM-folie wordt gewoon over de bestaande roofing aangebracht.

5. Wortelvast: ideaal voor groendaken, want nooit ingroeiende wortels

In tegenstelling tot andere dakbedekking is de EPDM-folie zelf wortelwerend. Dit geldt niet voor de detailaanwerkingen, waardoor u bij groendaken met agressieve wortels toch best een extra wortelwerende laag aanbrengt.

Aangezien EPDM niet tot leislag leidt, is het uitermate geschikt voor regenwaterrecuperatiesystemen.

Interesse in de voordelen van EPDM voor uw plat dak? Ontdek meer mogelijkheden op www.dakrubbercentrale.be

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn