Hoe dik moet EPDM-dakbedekking zijn? | Dakrubbercentrale

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Zo dik moet EPDM-dakbedekking zijn

Hoe dik moet EPDM-dakbedekking zijn? Met andere woorden, hoe dik moet de rubberen EPDM-folie zijn om platte daken 50 jaar lang waterdicht te maken? Wij van Dakrubbercentrale werken minstens met de minimale standaarddikte van 1,14 mm, zoals voorgeschreven door Europa. Daarnaast bieden we een tweede variant aan die een dikte heeft van 1,52 mm. Er bestaat nog een dunnere folie van 0,8 mm, maar die wordt vooral gebruikt om vijvers waterdicht te maken.

 

 

 

Dikte afhankelijk van het doel van het dak

Welke dikte we precies aanraden en gebruiken, is afhankelijk van de doeleinden waarvoor het dak zal worden gebruikt. Ben je van plan er zonnepanelen op te plaatsen, een groendak, een terras? Dan kies je beter voor de dikkere EPDM-folie van 1,52 mm. Die heeft een hogere ponsweerstand en dat maakt het moeilijker om de dakbedekking te beschadigen. De ponsweerstand is de weerstand die je ervaart als je door die dakbedekking wilt boren. Hoe hoger de ponsweerstand, hoe kleiner de kans op gaatjes.

Voorkeur voor de dikkere folie

Kortom, hoe dik moet EPDM-dakbedekking zijn? Best de 1,52 mm variant. We raden de meesten van onze klanten aan om indien mogelijk toch voor de dikkere EPDM-folie te kiezen. Daken worden vandaag de dag immers voor meerdere doeleinden gebruikt. Mensen zetten er airconditioners op, maken er een terras of een groendak van, plaatsen er zonnepanelen op en dergelijke. Voor het prijsverschil moet je het als particulier echt niet laten.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Levensduur van minstens 50 jaar

De levensduur van EPDM is 50 jaar. Dat wil zeggen dat de dakbedekking minstens zo lang meegaat. Dat wil niet zeggen dat je dak gegarandeerd 50 jaar waterdicht zal zijn. Dat lukt bij geen enkel dak als je er niet af en toe wat aan doet. Een dak heeft altijd nazicht en onderhoud nodig. Maar we garanderen wel dat je je dak in die 50 jaar niet zal moeten vernieuwen. Hier en daar wat oplappen zal volstaan. Vooral de regenwaterafvoer en de aansluitingen moeten jaarlijks gecontroleerd en eventueel vervangen worden.

Onderhoudscontract

Wist je dat het trouwens wettelijk verplicht is om een plat dak jaarlijks te laten controleren? Net zoals het jaarlijkse reinigen van de schoorsteen verplicht is. Stel dat je een probleem hebt met je plat dak, dat door het doorsijpelende water je meubels stuk zijn gegaan, en dat je je verzekeringsmaatschappij daarvan op de hoogte brengt. Je verzekeringsmaatschappij zal in de eerste plaats naar het onderhoud vragen. Kan je geen bewijs voorleggen, dan heb je een probleem.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie