Zijn platte daken met EPDM beloopbaar?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Zijn platte daken met EPDM beloopbaar?

Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is. EPDM behoudt als materiaal in alle omstandigheden dezelfde soepele en flexibele eigenschappen, of het nu koud of warm is. Hiermee staat EPDM in schril contrast met traditionele dakbedekkingen zoals roofing (bitumen).

De beloopbaarheid van platte daken wordt altijd maar belangrijker. Zo zijn steeds meer platte daken uitgerust met zonnepanelen, zonneboilers, airco-units of andere technische installaties. Deze moeten op elk moment technisch onderhouden kunnen worden, waardoor het plat dak altijd betreedbaar moet zijn zonder risico op beschadigingen. Anders komt de beoogde lange levensduur van het plat dak in het gedrang.

Zo moet de dakbedekking een hoge ponsweerstand hebben. Het laten vallen van een hamer of ander technisch gereedschap mag niet meteen leiden tot perforaties. Bij EPDM is dit risico bijzonder laag.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Toch een gat?

Is er toch een gat ontstaan in de EPDM, dan vormt een herstelling geen enkel probleem. Vergelijkbaar met het herstellen van een lekke fietsband kan een gat in EPDM altijd gedicht worden met de techniek van koude vulkanisatie.

EPDM heeft als grote voordeel dat het naadloos in één geheel wordt gelegd. Het materiaal is uitermate soepel, waardoor het risico op scheuren en barsten bijzonder klein is. Ook na jarenlange blootstelling onder UV-stralen, blijft EPDM zijn soepelheid behouden.

Dikte van de EPDM-folie

Standaard voorzien wij een EPDM-folie van 1,14 mm dik. Het is altijd mogelijk om te kiezen voor een dikkere folie van 1,52 mm. Deze dikte is aangewezen voor groendaken en daken met zonnepanelen die intensiever belopen worden. De meerkost in het materiaal valt te verwaarlozen in vergelijking met de voordelen.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie