Wat als er een gat in de EPDM zou komen?
Wanneer er door een scherp voorwerp ooit toch een gaatje moest ontstaan in je EPDM, vormt dit geen enkel probleem. Er moeten geen branders aan te pas komen om een nieuwe laag te branden zoals meestal bij bitumen (roofing). Een kleine lokale herstelling volstaat. Je kan het herstellen van een gat in EPDM het best vergelijken met het plakken van een fietsband.
EPDM heeft, zelfs bij een dikte van slechts 1,14 of 1,52 millimeter, een zeer hoge ponsweerstand. Dit betekent dat een gaatje niet snel optreedt.
Bovendien is EPDM perfect beloopbaar, wat zeer belangrijk is voor het onderhoud van airco-installaties, zonnepanelen,… of het aanleggen van terrassen en groendaken.
Wat bij een mechanische beschadiging?
Toch kan het eens gebeuren dat er een scherp voorwerp op het dak valt, bijvoorbeeld iemand laat een hamer vallen. Gaatjes in EPDM kunnen in feite alleen ontstaan door een externe mechanische beschadiging van het dak.
Het herstellen van EPDM is bijzonder eenvoudig. Zo kan er via warmtevulkanisatie een laag EPDM lokaal over het gat worden geplaatst. Door een chemische reactie vormt dit extra laagje een homogene verbinding met de onderliggende EPDM. Alles is daardoor compleet waterdicht.
Dezelfde productsamenstelling na vele jaren
EPDM is een ‘dood’ materiaal waardoor de folie ook na twintig tot dertig jaar dezelfde productsamenstelling heeft. Dit gegeven maakt dat het lokaal ‘verkleven’ van de nieuwe op de oude laag kan gebeuren met een homogene verbinding.
Dit staat in tegenstelling tot bitumen (roofing) waar na verloop van tijd de weekmakers uit de stof verdampen. Daardoor is een homogene verbinding bij een herstelling niet mogelijk. In dat geval moet er een brander aan te pas komen om een nieuwe laag aan te brengen of lukt dit alleen met een minderwaardige koude verlijming.
Uiteraard kan je ook op Dakrubbercentrale rekenen voor het herstellen van een gaatje in EPDM.
MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?
Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat