Komt EPDM los?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

We hebben horen vertellen dat de EPDM na enige tijd loskomt, en dat vooral in de hoeken. Is dat waar?

Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing. Dakrubbercentrale plaatst EPDM alleen mét vakkundig geplaatst kimfixatie.

Jammer genoeg stellen wij al te vaak vast dat er nog steeds dakbedrijven bestaan die EPDM plaatsen zonder kimfixatie. Hiermee willen ze voor zichzelf tijd en geld besparen, maar leveren ze aan de opdrachtgever minderwaardige kwaliteit.

Waarom is een kimfixatie voor EPDM zo belangrijk?

Eén van de belangrijkste positieve eigenschappen van EPDM is de elasticiteit. Dit betekent dat de folie bij warme en koude temperaturen probleemloos kan uitzetten en krimpen. Hierdoor wordt het materiaal nooit broos en ontstaan er geen scheuren, ook niet na vele jaren op het dak.

Op plaatsen waar het dak een hoek maakt – bijvoorbeeld bij de dakopstanden of de dakkoepels – leidt het krimpen en uitzetten van de EPDM tot trekkrachten op de folie.

Op warme zomerdagen kan de temperatuur op een plat dak oplopen tot maar liefst 90°C. Deze temperaturen leiden op termijn tot een verminderde kracht van de lijm waarmee de EPDM op het dak werd verkleefd.

Door de trekkrachten van de uitzettende of krimpende EPDM én de verminderde kracht van de lijm, bestaat het risico dat de EPDM op termijn in de hoeken loskomt.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Hoe verhindert kimfixatie het loskomen van de EPDM?

Met een kimfixatie kan de EPDM nooit loskomen. Zo voorziet de kimfixatie een mechanische verankering van de folie in de hoeken. Bij een houten dakstructuur wordt de kimfixatie met schroeven uitgevoerd, bij beton zijn pluggen aangewezen.

Deze kimfixatie wordt onder de folie aangebracht en vangt dus de minpunten van de lijm in de hoeken op.

Een kimfixatie vraagt voor de plaatser extra tijd en materiaalkost, toch is het noodzakelijk. Wij adviseren daarom altijd om je offerte goed te controleren en na te gaan of deze ook een kimfixatie inhoudt.

Meer weten over het vakkundig plaatsen van een kimfixatie zodat de EPDM-folie nooit loskomt? Contacteer ons.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie