Wat zijn de EPB-eisen voor een dak?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat zijn de EPB-eisen voor een dak?

Heb je bouwplannen? Dan moet je nieuwbouwwoning beantwoorden aan de huidige EPB-eisen. En ook wie wil renoveren, moet rekening houden met de geldende energienormen. Een degelijke dakisolatie draagt bij tot een energiezuinige woning. Sinds 1 januari 2015 is de minimumnorm voor dakisolatie een R-waarde van 0,75 m² K/W. Wat dat precies betekent, lees je in dit artikel.

 

 

Wat zijn de EPB-eisen?

De overheid legt steeds strengere energienormen op voor al wie wil bouwen en/of renoveren. Die normen worden EPB-eisen genoemd (EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’) en zijn van de volgende factoren afhankelijk:

  • de bestemming van het gebouw (wonen, winkels, sporthal, …)
  • de aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, ingrijpende energetische renovatie, functiewijziging, …)
  • het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of de melding.

Tegen 2021 moet elk nieuw gebouw bijna-energieneutraal zijn.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Wat is de energienorm voor daken?

Voor daken (hellende en platte) is ook een norm vastgelegd. Die wordt uitgedrukt in de R-waarde of thermische weerstand. Voor een dak is de minimumnorm 0,75 m² K/W. In de praktijk stemt dat cijfer overeen met een laag isolerend materiaal van 3 tot 4 cm dik.

Dakisolatie is bepalend voor de R-waarde van een dak. Het type dakbedekking is minder doorslaggevend. Waarom? De verschillen tussen bijvoorbeeld bitumen en EPDM zijn minimaal. Met andere woorden: het maakt weinig uit welke dakbedekking je kiest, als ze maar deskundig geplaatst is zodat het dak volledig lucht- en winddicht is.

Degelijke isolatie en goed geplaatste dakbedekking

Conclusie: wie een goed isolerend dak wil dat beantwoordt aan de huidige energienormen, kiest maar beter voor degelijke isolatie en dakbedekking die geplaatst is volgens de regels van de kunst.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie