Waarom kiezels op een plat dak? Tegen bar weer

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Waarom zie je soms grind op een plat dak?

Je hebt het zeker al eens opgemerkt. Op sommige platte daken zie je grind en kiezels liggen, en op andere geen. Wat is de bedoeling daarvan? En als er een bedoeling is, waarom ligt dat grind dan niet op alle platte daken? Kortom, waarom grind op een plat dak? Hieronder vind je de antwoorden.

Dat weer, dat weer, dat Belgische weer!

De slijtage van een plat dak is in hoge mate verbonden met de weersomstandigheden. In eerste instantie heeft vooral de zon veel invloed op je dak. Wist je dat ‘s zomers de temperatuur op een dak kan oplopen tot 80° C? Afhankelijk van het type dak dat je hebt, is het noodzakelijk om de uv-stralen van de zon zoveel mogelijk tegen te houden. Als zonlicht inderdaad schadelijk kan zijn voor je platte dak, dan leg je er beter een laag kiezels op om de uv-stralen af te blokken. Die laag kan ook worden gebruikt om het dak wind- en stormvast op zijn plaats te houden. En zoals je weet is ook dat weer typisch Belgisch.

Uv-bestendige EPDM

Is je dak afgewerkt met EPDM? Dan hoef je nooit een extra laag grind of kiezels op het dak te leggen om het tegen de zon te beschermen. De EPDM-dakbedekking is op zich al honderd procent uv-bestendig. In sommige toepassingen wordt de EPDM-folie losliggend op het dak geplaatst. Om je dak in dat geval wind- en stormvast op zijn plaats te houden, is wat extra gewicht nodig. En dat komt er in de vorm van een extra grind of kiezels.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Waarom grind op een plat dak?

Soms gebeurt het dus dat we de EPDM-folie inderdaad los op het dak leggen. Die beslissing van de klant heeft veel, zo niet alles te maken met de kostprijs. We leggen het even uit. EPDM-folie wordt geleverd in grote rollen van 15 meter breed en 61 meter lang. Vergelijk dat maar even met de rollen roofing die amper één meter breed zijn, waardoor veel naden op het dak komen te zitten. De meeste particuliere daken komen toe met één grote EPDM-rol.
Daarbij komt ook dat, als we de folie los kunnen plaatsen en enkel de rand van het dak afwerken, dit heel wat scheelt in werkuren. Iedereen weet dat de arbeidstijd in België het meeste kost. Hoe minder lang de werkmannen aan een karwei bezig zijn, hoe lager de uiteindelijke kostprijs is. En dat is de reden waarom we de EPDM soms losliggend plaatsen. Is dat het geval op jouw dak, dan leg je het best een extra laag grind om het dak te beschermen tegen wind- en stormschade.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie