Je plat dak herstellen? Zo ga je te werk!

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Je plat dak herstellen? Zo ga je te werk!

Een lek in een plat dak is meestal het gevolg van een gebrekkig onderhoud of natuurlijke slijtage. Vuil in combinatie met (zuur) regenwater kan in bepaalde omstandigheden leiden tot scheuren of barsten in de dakbedekking. Wie zijn plat dak schoon houdt, kan dus heel wat problemen voorkomen. Loopt je dak toch averij op? Hou dan rekening met deze tips.

De gevoeligste plekken voor schade aan een plat dak zijn de leidingen, dakgoten, afvoeren en hoeken. Zij verdienen dan ook extra aandacht. Een controle twee keer per jaar – voor en na de winter – is geen overbodige luxe. Stel je schade vast? Dan doe je het volgende:

1) Contacteer een specialist

Schade herstellen aan een plat dak is specialistenwerk. Ga dan ook nooit zelf aan de slag. De kans dat je meer schade aanricht, is groot. Bovendien vereist het wel wat ervaring om zonder gevaar voor eigen lijf en leden op een dak te klauteren. Contacteer steeds een gespecialiseerde firma. Op basis van het daktype en de vastgestelde schade stellen zij vervolgens een oplossing op maat voor.

2) De soort schade

Daarnaast is er een groot onderscheid tussen schade aan de dakbedekking of de toebehoren. Naadverbindingen, slabben, koepels, dakranden of de verluchtingsgaten: na analyse kan de dakwerker je een correcte raming van de kosten geven.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

3) Plaatselijke herstelling of volledige renovatie?

In veel gevallen volstaat een plaatselijke herstelling. Bijvoorbeeld wanneer een lek zich nog niet heeft doorgezet. Soms is het echter raadzaam om het dak volledig te renoveren, en bijvoorbeeld een nieuwe toplaag te leggen. Je dakspecialist kan je daar uiteraard de nodige tekst en uitleg over verschaffen.

Weet echter dat op de lange termijn een totaalrenovatie vaak minder kost dan tijdelijk oplapwerk. Dat is zeker het geval voor oudere daken. Pvc-daken hebben bijvoorbeeld een levensduur van 10 tot 15 jaar. Bitumen gaan tot 25 jaar mee en EPDM zelfs 50 jaar.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie