EPDM versus roofing: wat is nu precies het verschil?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

EPDM versus traditionele roofing: wat is nu precies het verschil?

Eén van de belangrijke beslissingen bij de aanleg van een licht hellend of een plat dak is de keuze van EPDM of traditionele roofing voor de dakbedekking. Veel mensen beseffen nog niet de talrijke voordelen van EPDM, waardoor ze automatisch voor roofing kiezen. Ze missen dan wel tal van voordelen. In deze blog zitten we de verschillen tussen EPDM en roofing helder op een rij.

  • Levensduur van 50 jaar (EPDM) versus 25 à 30 jaar (roofing)

EPDM is volledig bestand tegen de inwerking van UV-stralen van de zon. Daardoor gaat EPDM probleemloos 50 jaar en langer mee. Dat geldt niet voor roofing. Na 25 à 30 jaar sta je voor een vervanging of renovatie.

  • Een naadloos dakoppervlak (EPDM) versus vele naden (roofing)

Een zeer belangrijk voordeel van EPDM is dat het geplaatst wordt zonder naden. Met één grote folie kan je al een grote dakoppervlakte afwerken. Bitumen (roofing) daarentegen worden in banen aangebracht van maximum een meter breed. Daardoor heb je zeer veel naden op je plat dak. Deze naden zijn kwetsbare punten voor lekkage of het lossen van de roofing. Ook het uitzicht is uiteraard verschillend: naadloos versus talrijke naden.

  • Snelle en eenvoudige plaatsing (EPDM) versus zeer arbeidsintensief (roofing)

De plaatsing van EPDM verloopt veel sneller dan het branden van roofing. Met de hoge arbeidskost in België heeft dit een grote impact op de kostprijs van een dakbedekking. Zeker bij nieuwbouw is EPDM doorgaans goedkoper dan bitumen.

Plat dak geballast en gekleefd systeem
  • Vlot beloopbaar (EPDM) versus risico op beschadiging (roofing)

EPDM kan je probleemloos winter en zomer belopen, zonder risico op beschadiging. Bij roofing is dat niet het geval. Op warme zomerdagen wordt roofing weker, waardoor beschadigingen snel optreden. In de winter wordt roofing stug. Eventuele blaasvorming van de zomer loop je dan stuk.

  • Perfect bruikbaar voor waterrecuperatie (EPDM) versus afzetting in het toilet (roofing)

Een plat dak met EPDM kan probleemloos gebruikt worden voor de recuperatie van regenwater. Bitumen (roofing) geeft een afscheiding, waardoor je ofwel extra filters nodig hebt voor proper water ofwel op regelmatige basis een hernieuwen coating moet aanbrengen op de bitumenlaag.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie