Zonnepanelen op plat dak, waar rekening mee te houden?

renovatie plat dak zonnepanelen

Zonnepanelen

De verschillende manieren:

er zijn verschillende manieren waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden op uw plat dak.

Het type dakbedekking en de ondergrond speelt hier een grote rol in.

Heeft u een plat dak met een houten roostering, dan raden wij steeds aan om de panelen mechanisch te gaan bevestigen in de ondergrond. Dit kan d.m.v. speciaal ontwikkelde pootjes, die vervolgens worden geschroefd in het onderliggend hout. Deze manier van plaatsen kan altijd gedaan worden i.c.m. isolatie op het dak. Uw dakbedekking dient zo spoedig mogelijk terug waterdicht worden gemaakt.

Heeft u een plat dak met een betonnen ondergrond, is het meestal beter en makkelijker om de panelen los op het dak te zetten en te gaan ballasten met kiezels op betonnen stenen. Op deze manier moet er niet door uw dakbedekking worden geboord, wat de levensduur ten goede komt.

Op de meeste industriële daken wordt er gebruikt gemaakt van steeldeck. Omdat hier meestal heel veel panelen worden geplaatst, kan er best een berekening worden gemaakt door een ingenieur stabiliteit, om na te gaan welk gewicht de constructie kan dragen. Ook een windlastberekening moet gemaakt worden.

En mijn isolatie dan?

Afhankelijk van de soort isolatie moeten we rekening houden met het gewicht van de panelen.

Op de meeste particuliere daken wordt er PIR/PUR isolatie geplaatst. Dit zijn harde platen die het gewicht van de zonnepanelen makkelijk kunnen dragen.

Indien er een zachte isolatie geplaatst is zoals rotswol, kunnen de zonnepanelen de isolatie bijeen duwen. De isolerende waarde kan dalen doordat ze bijeen gedrukt wordt. De kans op lekkages in de dakbedekking neemt ook toe.

EPDM ballast Dakrubbercentrale

Wat kan ik doen om hier rekening mee te houden?

U gaat best altijd na hoe uw dak juist is opgebouwd. indien dit echt onduidelijk is kan er altijd een destructieve dak inspectie gedaan worden. Dit houd in dat er een gat gemaakt wordt in uw dak, om te kijken hoe de opbouw is.

Gaat u een nieuw dak plaatsen met het oog op zonnepanelen of andere technieken, dan raden wij altijd aan om een iets dikkere dichting te kiezen.

Een EPDM dakfolie is standaard 1.14mm dik. Maar in combinatie met zonnepanelen raden wij steeds een folie van 1.52mm dikte aan.

Hetzelfde geldt voor TPO, hier raden wij 1.50mm of 2mm aan i.p.v. 1.20mm dikte.

Wilt u uw isolatie beter beschermen, plaats dan zeker een dekplaat met hoge densiteit tussen uw dakbedekking en isolatie. Deze bestaat doorgaans uit PIR platen van ±1cm dik, welke uiterst geschikt zijn om allerlei technieken zoals zonnepanelen of airco’s op te plaatsen.

renovatie plat dak met zonnepanelen en roofing

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie