Welke toebehoren zijn er nodig voor het plaatsen van EPDM?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Welke toebehoren heb je nodig bij het plaatsen van daken met EPDM?

Naast de EPDM-folie zelf heb je voor een plat of licht hellend dak nog extra toebehoren nodig om een compleet dak in EPDM af te werken. Wij zetten in deze blog alle vereiste toebehoren helder op een rij. Concreet focussen we op de rol van vormfolie, kimfixatie, de bevestigers en de contactlijm.

Een EPDM-folie is een uiterst geschikte dakbedekking. Zo is de levensduur voorzien op vijftig jaar en meer. Uiteraard is het dan wel belangrijk om de EPDM vakkundig aan te brengen. Hiervoor heeft een dakwerker een aantal onmisbare toebehoren nodig.

  • Contactlijm of bevestigers

EPDM kan verkleefd of mechanisch bevestigd worden op de onderliggende dakstructuur. Een contactlijm zorgt er meteen voor dat de EPDM niet meer verplaatst wanneer de aangebrachte lijm op het dak én de lijm op de EPDM met elkaar worden samengebracht. Mechanische bevestigers kunnen schroeven of pluggen zijn. Ook hierbij is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteitsschroeven, zodat ze niet corroderen.

  • Naadverbinding

Wanneer de folie niet naadloos kan worden aangebracht, dan is er nood aan een naadverbinding. Concreet gaat het hier om een nadentape die wordt aangebracht met een primer. Deze primer is de activator van het tweede component in de nadentape.

Plat dak geballast en gekleefd systeem
  • Vormfolie voor de detailafwerking

Om alle dakdetails – zoals koepels, schouwen, tap voor regenwaterafvoer, dakranden,… – af te werken heb je vormfolie nodig. Dit is een ongevulkaniseerde EPDM die nog zeer plastisch is. Dit maakt het mogelijk om de vormfolie in de gewenste vorm aan te brengen, zonder dat deze terug wilt naar zijn oorspronkelijk vorm.

Wanneer de vormfolie is aangebracht heeft deze enkele weken de tijd nodig om door de buitentemperatuur stilaan verder te vulkaniseren. In deze periode is de vormfolie nog vrij kwetsbaar. Eens volledig gevulkaniseerd gaat het hier ook om een 100% inert en dood materiaal dat zijn vorm probleemloos behoudt.

  • Kimfixatie

Een kimfixatie voorkomt dat de EPDM zichzelf lostrekt in de hoeken van het dak. Een kimfixatie bestaat uit een strook gevulkaniseerde EPDM met een wapening. Deze EPDM biedt 0% rek en wordt mechanisch bevestigd.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie