Welke ondergronden op een plat dak zijn geschikt voor EPDM?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Welke ondergronden zijn geschikt voor een dakbedekking met EPDM?

EPDM is mogelijk op elk soort plat dak: hout, metaal, beton, isolatieplaten,…. Zo bestaan er verschillende plaatsingsmethodes, telkens zonder vuur. Afhankelijk van de onderliggende dakopbouw wordt de beste methode gekozen.

 

 

 

EPDM wordt altijd koud – lees: zonder vuur – bevestigd. In sommige landen (bvb de Scandinavische landen) is het trouwens niet meer toegelaten om traditionele roofing (bitumen) met branders te plaatsen. We zetten kort op een rij welke mogelijkheden er bestaan voor het plaatsen van EPDM:

 

  • Met ballast

De EPDM-folie wordt met een zware last op zijn plaats gehouden. Verschillende soorten ballast zijn mogelijk: kiezels, terrastegels of een daktuin. Deze methode is alleen mogelijk wanneer de onderliggende dakconstructie voldoende sterk is om de ballast te dragen.

Plat dak geballast en gekleefd systeem
  • Verlijmen

De EPDM-folie wordt met de juiste lijm op het dakoppervlak gekleefd. Deze methode hanteren we bij voorkeur op vreemde dakvormen en onregelmatige dakvlakken. Verlijmen is alleen mogelijk wanneer het onderliggend dakmateriaal geschikt is om op te lijmen. Zo is het niet mogelijk om op bepaalde isolatiematerialen (bijvoorbeeld EPS en XPS) te lijmen.

 

  • Mechanische verankering

Er bestaan twee vormen van mechanische verankering. In de eerste vorm bevestigen we de EPDM-folie op mechanisch verankerde strips. De folie wordt dan niet geperforeerd. In de tweede methode plaatsen we de mechanische bevestiging bovenop de folie. Hierbij doorboren de bevestigers de EPDM folie. Alles wordt daarna waterdicht afgewerkt met extra EPDM stroken.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie