Welke isolatie heb je nodig voor de EPB-regelgeving?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Welke isolatie heb je nodig voor de EPB-regelgeving?

Vaak wordt de vraag gesteld welke isolatie je nodig hebt voor de EPB-regelgeving. Deze vraagt valt niet zomaar te beantwoorden. De isolatie is slechts één van de talrijke factoren die bepalen of je woning aan de EPB-regelgeving voldoet of niet. Het officiële EPB-cijfer van je woning is in feite de optelsom van tal van parameters.

Dakisolatie: gunstige invloed op EPB

Wanneer wij een dakbedekking in EPDM aanbrengen, plaatsen we in vele gevallen isolatie of extra isolatie. Uiteraard heeft dat een gunstige invloed op het EPB-cijfer van deze woning. Dit kan voor elke situatie ook effectief berekend worden, maar moet wel geval per geval bekeken worden.

 

Wat bij een dakbedekking met EPDM?

Wij isoleren onze dakbedekkingen in EPDM met de kunststof PIR. Je kan hier zo dik in gaan als je wilt. Bovendien geven deze platen voor een minimale dikte een maximale isolatie. Dit betekent uiteraard dat ze een grotere invloed hebben op je EPB-cijfer dan een minder efficiënt isolatiemateriaal. PIR is eigenlijk een geavanceerde en verbeterde versie van de gekende isolatieplaten met PUR.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Boetes?

Op vlak van EPB gelden er verschillende normen. Allereerst geeft de overheid een richtcijfer waaraan elke nieuwe woning of een groot renovatieproject verplicht moet voldoen. Wie dit cijfer niet haalt, moet in bepaalde gevallen zelfs een boete betalen.

 

Positieve stimulansen

Daarnaast bestaan er ook positieve stimulansen binnen de EPB-regelgeving. Wie bijvoorbeeld kiest voor een nul-energie-woning, een lage-energiewoning of een passiefhuis, streeft naar een bijzonder lage EPB-waarde.

 

Wanneer je een specifieke waarde behaalt – deze verandert regelmatig – kan je een tijdelijke verlaging van je kadastraal inkomen en dus je onroerende voorheffing bekomen. Ook zijn er energie-intercommunales die dan een premie uitreiken. Dat hangt uiteraard van je woonplaats af.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie