Welk plaatsingssysteem is voor welk type daken geschikt?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Welk plaatsingssysteem is voor welk type daken geschikt?

EPDM kan op vrijwel elk type plat of licht hellend dak geplaatst worden. Zo bestaan er voor EPDM verschillende plaatsingssystemen. Afhankelijk van de onderliggende dakstructuur kan het meeste aangewezen plaatsingssysteem worden bepaald. We onderscheiden het losliggend systeem met ballast, een volledig gekleefd systeem en een mechanisch bevestigd plaatsingssysteem.

  • Losliggend plaatsingssysteem met ballast

Bij dit plaatsingssysteem wordt de EPDM losliggend op het plat dak geplaatst. Een bovenliggende ballast – bijvoorbeeld kiezel, een terras of een daktuin – houdt de EPDM perfect op zijn plaats.

Dit systeem is evenwel alleen mogelijk wanneer de onderliggende dakstructuur voldoende sterk is om het extra gewicht te dragen. Dat is vrijwel altijd het geval bij een betonnen dakconstructie. Voor een houten dakopbouw moet dit vooraf grondig geanalyseerd worden.

  • Een gekleefd plaatsingssysteem met contactlijm

Het kleven van EPDM kan op vrijwel alle mogelijke daken. Zo kan er probleemloos gekleefd worden op hout, maar ook op bestaande roofing vormt dit geen enkel probleem. Voor het kleven van EPDM wordt een specifieke contactlijm gebruikt.

Er bestaat één uitzondering waarbij kleven toch niet mogelijk is. Sommige isolatiematerialen zijn niet bestand tegen de contactlijm. In dat geval moet een ander plaatsingssysteem geselecteerd worden.

Plat dak geballast en gekleefd systeem
  • Een mechanisch bevestigd plaatsingssysteem

Mechanische bevestiging wordt zelden toegepast op een betonnen dakopbouw, omdat het te moeilijk is om te bevestigen in de betonnen dakstructuur. We zien dit meestal wel op een houten daksysteem of metaal.  Daar werkt men met behulp van schroeven.  Op een betonnen dak wordt de EPDM perfect geplaatst door middel van hamerplugs.

 

In dat geval heeft EPDM het grote voordeel dat het met vulkanisatie zeer eenvoudig kan hersteld worden. Je kan deze methode het best vergelijken met het plakken van een gaatje in een fietsband.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie