Wat zijn de voordelen van PIR voor de isolatie van je plat dak?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat zijn de voordelen van PIR voor het isoleren van je plat dak?

PIR – voluit polyisocyanuraat – is een uitstekend materiaal om je plat dak te isoleren. Dakrubbercentrale adviseert steeds om PIR-isolatie te plaatsen waar je een plat dak met EPDM maakt. PIR biedt een maximale isolatiewaarde voor een minimale dikte. Bovendien zijn platen in PIR perfect beloopbaar. We zetten de voordelen van PIR isolatie voor een plat dak helder op een rij.

Er bestaan verschillende materialen om een plat dak te isoleren. Denk daarbij aan glaswol, rotswol, piepschuim; geëxtrudeerde polystyreen of polyurethaan (PUR). Al deze isolatiematerialen hebben hun eigen voordelen, maar ook nadelen. In vergelijking met deze alternatieven komt PIR steevast als beste isolatiemateriaal uit de bus voor een plat dak. Je kan PIR beschouwen als de verbeterde versie van PUR.

Dunne platen, toch hoge isolatiewaardes

Met PIR kan je met een relatief dunne plaat een hoge isolatiewaarde bereiken. Dit is van groot belang, zeker bij renovatieprojecten waarbij een plat dak vernieuwd wordt. Bij oude woningen is het plat dak zelden geïsoleerd. Een renovatie is het uitgelezen moment om de dakbedekking te vernieuwen en voor de nodige isolatie te zorgen.

Wanneer je kiest voor PIR dan moet je minder aanpassingen uitvoeren aan je plat dak. Met een minimale hoogte van bijvoorbeeld 10 centimeter, bereik je een maximale isolatiewaarde. Als je kiest voor ander isolatiemateriaal dan heb je voor dezelfde isolatiewaardes platen van mogelijk 20 centimeter of meer nodig. Het spreekt voor zich dat dit een grote impact heeft op de verdere dakopbouw.

Omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft voor een beperkte dikte, blijft ook het gewicht van de isolatie beperkt. Dit zorgt voor een lagere belasting van de dakconstructie.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Drukvaste platen

Naast de hoge isolatiewaarde van PIR hebben deze isolatieplaten nog een ander groot voordeel voor je plat dak. Zo zijn ze drukvast en perfect beloopbaar. De platen kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Allereerst is er mechanische verankering of kan je de platen verkleven. Ook losliggend is mogelijk, mits er ballast komt op de uiteindelijke dakbedekking in EPDM.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie