Voor- en nadelen van verschillende types dakbedekking?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende types dakbedekking?

Eén van de belangrijkste vragen voor de afwerking van uw plat of licht hellend dak is de keuze van juiste dakbedekking. Terwijl er vroeger standaard voor roofing (bitumen) gekozen werd, bestaan er nu veel meer mogelijkheden. Wij zetten de verschillende types roofing, PVC en EPDM met elk hun voor- en nadelen helder op een rij.

 

 

 

Roofing: beperkte levensduur

Traditionele roofing (bitumen) heeft het voordeel dat het vrij goedkoop is en dat het door vrijwel alle dakwerkers wordt aangeboden. Het materiaal heeft evenwel ook tal van nadelen.

 

Zo is roofing weinig bestand tegen de inwerkende UV-stralen van de zon. Daardoor blijft de levensduur beperkt tot 25 jaar. In vele gevallen moet bitumen bovendien aangebracht worden met een brander, wat risico’s oplevert voor de brandveiligheid.

 

Bitumen heeft geen coating waardoor het niet geschikt is voor waterrecuperatie conform de wetgeving. Sommige bitumen geven leislag die loskomt.

 

Bitumen moeten onvermijdelijk in vele verschillende banen worden aangebracht wat leidt tot talrijke naden. Elke naad levert een risico op voor lekkage.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

PVC: goedkoop, zeer beperkte levensduur

PVC wordt ook gebruikt als dakbedekking. Het is evenwel een low cost oplossing van povere kwaliteit. De levensduur is beperkt tot maximum 15 jaar. Nadien treden er gegarandeerd problemen op. PVC is niet bestand tegen inwerkende zonnestralen. Het materiaal wordt aangebracht in banen van maximum drie meter breed, waardoor er vele naden nodig zijn om één dak volledig te bedekken.

 

EPDM: uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding

Een derde veelgebruikte soort dakbedekking is EPDM. Deze kunststof – ook dakrubber genaamd – wordt in één groot vlak aangebracht. Dit betekent dat er bijzonder weinig naden zijn, en dus ook weinig risico’s op lekken.

 

Het materiaal heeft bovendien een zeer grote ponsweerstand, eens te meer een voordeel om gaatjes te vermijden. EPDM lijdt niet onder het inwerkende UV-licht. Het materiaal is en blijft elastisch, waardoor de levensduur probleemloos 50 jaar en meer overschrijdt.

 

EPDM is uitermate geschikt voor waterrecuperatiesystemen. EPDM is dankzij de uitmuntende prijs/kwaliteitsverhouding dus een uitstekende keuze.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie