Wat maakt EPDM als dakbedekking duurzaam?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat maakt EPDM als dakbedekking zo duurzaam?

EPDM is de meest duurzame dakbedekking voor platte en licht hellende daken die er bestaat. EPDM is een kunstmatige rubber die vooral uitblinkt op vlak van UV-bestendigheid. Het is een inert (dood) materiaal dat niet meer evolueert en dus altijd zijn basiseigenschappen blijft behouden.

 

 

 

Zoals EPDM uit de fabriek rolt, zo blijft het altijd op uw dak liggen. Ook als het er al vijftig jaar ligt, dan nog behoudt dit materiaal zijn uitzonderlijke flexibiliteit en soepelheid. Zo heeft EPDM een rekbaarheid van maar liefst 400%. Deze soepelheid vermijdt dat het materiaal scheurt of barst door temperatuursverschillen en inwerkende zonnestralen.

 

EPDM is, naast mechanische bevestiging of een verankering met ballast, volledig verkleefbaar. Er komt bij de plaatsing nooit vuur aan te pas.

 

Vergelijking met andere dakmaterialen

Met deze verschillende positieve eigenschappen staat EPDM in contrast met de traditionele roofing (bitumen). Dit materiaal kenmerkt zich door een beperkte levensduur en de talrijke barsten en scheuren die na verloop van tijd onvermijdelijk optreden.

 

PVC heeft als dakbedekking dan weer het nadeel dat het weekmakers bevat. Deze verdampen, waardoor het materiaal broos wordt. EPDM haalt probleemloos een levensduur van vijftig jaar of meer.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Koolstofverbindingen

EPDM heeft zijn soepelheid te danken aan de talrijke koolstofverbindingen in het materiaal. Deze koolstofverbindingen hebben geen enkel probleem met de inwerking van de zonnestralen. De soepelheid van EPDM heeft ook tot gevolg dat het materiaal altijd beloopbaar is, winter en zomer. Met de komst van zonnepanelen, zonneboilers en airco-units op de daken, heeft een vrije beloopbaarheid zonder risico op beschadigingen sterk aan belang gewonnen.

 

Geschikt voor renovatie

EPDM is, naast nieuwbouw, uitermate geschikt om platte daken te renoveren. In vele gevallen kan EPDM gewoon over de bestaande roofing worden aangebracht.

 

Goedkoopste en meest duurzame

Wanneer u de volledige levenscyclus van EPDM in acht neemt, komt EPDM veruit als goedkoopste en meest duurzame oplossing uit de bus.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie