Wat is het verschil in isolatiemateriaal voor een plat dak?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat is het verschil in isolatiemateriaal voor een plat dak?

Er bestaan talrijke mogelijkheden om een plat dak met EPDM te isoleren. Elke fabrikant prijst uiteraard de voordelen van zijn eigen materiaal aan.

Ons advies: PIR voor platte daken in EPDM

Na een studie van alle mogelijke isolatiematerialen voor dakbedekkingen met EPDM, adviseert Dakrubbercentrale uitdrukkelijk een dakisolatie met PIR.

 

Waarom PIR bij een dak met EPDM?

PIR staat voor polyisocyanuraat. Het is een kunststof met een grote drukvastheid. Dit betekent dat je er probleemloos over kan lopen zonder dat de isolatieplaten beschadigd raken. PIR heeft een zeer laag eigen gewicht en leidt daardoor tot een kleine belasting van de dakconstructie.

 

Daarnaast heeft PIR een zeer hoge isolatiewaarde in verhouding tot de dikte van de platen. Je kan dus al met een minimale dikte een uitstekende isolatie bereiken. Je bepaalt met PIR zelf hoe sterk het plat dak geïsoleerd wordt.

 

PIR en PUR?

PIR deelt vele eigenschappen met PUR. Eigenlijk is PUR de voorloper van PIR. De grote troef van PIR is de extra isolatiewaarde.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Andere isolatiematerialen?

Andere isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld XPS (geëxtrudeerde polystyreen). Dit materiaal wordt vooral gebruikt bij omkeerdaken, en minder bij dakbedekkingen in EPDM.

 

Daarnaast is er nog EPS, beter bekend als piepschuim. Dit materiaal wordt meer gebruikt op grote industriedaken omdat het een mindere isolerende waarde maar wel een gunstigere kostprijs heeft dan andere isolatiematerialen. Rotswol en glaswol zijn dan weer bijzonder zwaar, zeker in vergelijking met een lichtgewicht als PIR.

 

Wie kiest voor ecologisch bouwen, kijkt naar de mogelijkheden van houtwolschilfers of vlokken. Vooraleer u hiervoor kiest, adviseren wij steeds om bijzonder grondig alle voor- en nadelen van een specifiek materiaal op te lijsten. Veel zaken ogen mooi, maar de realiteit is vaak anders.

 

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie