Wat is het nut van een dampscherm bij een plat dak in EPDM

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat is het nut van een dampscherm bij een plat dak in EPDM?

Een dampscherm is onmisbaar in een geïsoleerd plat dak. Dat geldt zowel voor een plat dak in EPDM als een plat dak met traditionele roofing. Het dampscherm verhindert dat het vocht uit de binnenruimtes condenseert in de isolatie. Wanneer dit toch gebeurt, dan ontstaat er vochtophoping waarna dit vocht naar beneden kan lekken.

In elke ruimte van de woning zit er vocht in de lucht. In de ene kamer is de lucht vochtiger dan de andere. Denk bijvoorbeeld maar aan de badkamer of de keuken. Deze lucht met vocht stijgt naar boven.

Omdat in de isolatie van het plat dak de overgang wordt gemaakt van warme binnenlucht naar koude buitenlucht, zou de opstijgende lucht – zonder dampscherm – condenseren in de isolatie. Dit gebeurt ter hoogte van het dauwpunt. Door de wisselende temperaturen dag en nacht, verschuift dit dauwpunt continu.

Wanneer een plat dak geen dampscherm heeft, zou de isolatie vocht opnemen totdat een verzadigingspunt is bereikt. Wanneer dit verzadigingspunt behaald is, dan treedt dit vocht uit en lijkt het alsof het dak lekt. Een dampscherm voorkomt deze problemen.

Dampscherm houdt vocht tegen

Een dampscherm wordt aan de warme zijde van de isolatie bevestigd. Het dampscherm moet de opstijgende lucht met binnenvocht tegenhouden. Zo komt er geen binnenvocht in de isolatie terecht.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Soorten dampschermen

Er bestaan dampschermen in verschillende materialen. Elk dampscherm behoort tot een bepaalde klasse. Bij een binnenzwembad heb je een dampscherm nodig van klasse 4, omdat hier zeer veel warme, vochtige lucht hangt. Het dampscherm moet in deze situatie een volledig dichte barrière vormen.

Oude roofing als dampscherm bij renovatie met EPDM

Het dampscherm staat los van de dakbedekking. Wanneer je een traditioneel dak met roofing vernieuwt door een plat dak met EPDM, dan kan je evenwel een dampscherm creëren door de bestaande roofing te behouden. In dat geval blijft de roofing gewoon liggen en komt daarboven de isolatielaag. Vervolgens word je plat dak afgewerkt met een EPDM-folie.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie