Waarvoor dient een dampscherm bij een plat dak?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat is een dampscherm en waarvoor dient het bij een plat dak?

Een dampscherm is van cruciaal belang bij een plat dak. Het dampscherm moet verhinderen dat het vocht uit de binnenlucht in de isolatie dringt en daar de nodige problemen veroorzaakt. Een slecht dampscherm kan leiden tot schimmel, vochtplekken, lekkage,…

 

 

Ongeacht of u kiest voor een dakbedekking in bitumen (roofing), PVC of EPDM, u hebt altijd een dampscherm nodig aan de binnenzijde. In vakjargon heet dit de warme zijde van het dak.

 

Waarom is een dampscherp nodig?

In elke ruimte zit vocht. Alleen al door in een kamer te leven en te ademen ontstaan er dampen. Door condensatie tegen een koud oppervlak, transformeert deze damp zich in vochtdruppels.

 

In ruimtes waar veel damp aanwezig is – bijvoorbeeld de badkamer, een sauna of een keuken – moet het dampscherm aan strengere normen voldoen want er moet veel meer vocht tegengehouden worden.

 

Binnenklimaatklasse

Voor elke kamer kan er een binnenklimaatklasse bepaald worden met bijhorende normen voor het dampscherm. Zonder dampscherm wordt op termijn de isolatie waardeloos. De isolatie neemt het vocht op totdat er een verzadiging ontstaat, met alle verdere schadelijke gevolgen.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Opbouw van een dak

De opbouw van een dak is dus vanuit de binnenruimte naar boven altijd: dampscherm, isolatiemateriaal en uiteindelijk de dakbedekking. Wij adviseren voor dit laatste EPDM vanwege de lange levensduur.

 

Wanneer u een dakrenovatie overweegt van een dak met roofing, dan kiest u best voor EPDM. Het bestaande roofingdak kan in de meeste gevallen blijven liggen en dienen als dampscherm.

 

Ons advies? Dampscherm in PE

Wij adviseren PE als optimaal materiaal voor een dampscherm. Dit materiaal voldoet voor de meeste binnenruimtes. Het wordt aangebracht in grote folies, waardoor er minder naden ontstaan. Het is een goedkoop materiaal dat zeer snel kan geplaatst worden.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie