Wat is voor mijn plat dak de juiste dakbedekking?

De juiste dakbedekking

De juiste dakbedekking kiezen is belangrijk bij het bouwen of verbouwen. Zo heeft elke dakbedekking zijn eigen unieke eigenschappen. Hieronder vindt U de belangrijkste dakmaterialen en hun eigenschappen.

ROOFING

Een roofing dakdichting is wellicht de meest bekende en vaakst gebruikte dakdichting voor particulieren. Roofing is een goed bewerkbare dakdichting die bestaat uit bitumen (olie) en is meestal gewapend.

Een roofing dakdichting is voor de kleinere daken vaak ook de goedkoopste oplossing en met een levensduur van ±25-30 jaar, is het geen wonder dat dit vaak voorkomt in België.

Roofing word met een vlam gesmolten aan de oppervlakte, hierdoor heeft het een zéér goede hechting, echter niet zonder brandgevaar. Een brandblusser op het dak is minimum nodig, als het om veiligheid gaat.

 

 

 

 

EPDM

EPDM heeft de laatste 20-30 jaar een zéér sterke opmars gemaakt op de particuliere markt.

Met een levensduur van ±50jaar is EPDM dan ook de meest duurzame dakbedekking.

Ook bestaat een EPDM uit grote vlakken, waardoor er minder naden moeten gemaakt worden. Dit komt de levensduur en de dichting ten goede. Ook heeft dit een voordeel naar groendaken toe. Door minder naden, is er ook minder kan dat wortels zich hier doorheen worstelen.

Naar prijs toe is EPDM wel meestal de duurste dakbedekking, maar als we dit over zijn volledige levensduur gaan bekijken is dit dan weer niet het geval.

Een andere belangrijke eigenschap is dat EPDM zéér geschikt is voor regenwaterrecuperatie.

Ook kan EPDM circulair geplaatst worden, dit wil zeggen dat nadat de dakbedekking versleten is, het terug kan worden verwijderd en herbruikt zonder dat er opnieuw veel grondstoffen voor nodig zijn.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

TPO

TPO is een van de meest gebruikte dakmaterialen voor de grote daken en industrieën.

Dit is net als EPDM een synthetische dakbedekking, en heeft dan ook veel van de goede eigenschappen geërfd. Zo is het perfect voor regenwaterrecuperatie alsook voor circulair bouwen.

TPO word met een heteluchtblazer letterlijk aan elkaar gelast, waardoor dit onmiddellijk waterdicht is en geen gevaar geeft voor brand.

Een ander belangrijk punt is, dat TPO verkrijgbaar is in wit en grijs. Hierdoor warmt de dakbedekking minder op, en heeft het een positief effect op uw zonnepanelen.

Naar kostprijs toe is TPO een van de meest voordeligste materialen. Dit in combinatie met een levensduur van ±35-40 jaar, maakt dat dit een uiterst interessant product is.

Vandaag de dag plaatsen wij niet alleen meer bij onze industriële klanten, maar ook meer en meer TPO bij onze particuliere klanten.

industrieel dak in tpo

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN EN PRODUCTEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie