Wat is de dikte van EPDM dakbedekking?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Wat is de dikte van EPDM dakbedekking?

Wanneer u kiest voor een dakbedekking met EPDM, dan staat u best even stil bij de dikte van de dakbedekking. De dikte bepaalt – samen met de kwaliteit van de EPDM dakbedekking – de ponswaarde. De ponswaarde geeft aan hoe gemakkelijk de dakbedekking te doorprikken is.

Wanneer u EPDM als dakbedekking wenst, kiest u allereerst best voor een ervaren plaatser die uitsluitend werkt met gecertificeerde kwaliteitsmaterialen. Alleen dan bent u zeker dat u geniet van de talrijke voordelen van EPDM.

 

Meest gangbaar: EPDM van 1,14 mm

Wanneer u de offertes van ervaren plaatsers met kwaliteitsmaterialen vergelijkt, kijkt u best ook naar de dikte van de EPDM die ze voorstellen. De meest gangbare dikte is 1,14 mm. Wij van Dakrubbercentrale vinden dit te dun voor de meest courante platte daken.

 

Ons advies: EPDM van 1,52mm

Standaard gebruiken wij voor privéwoningen en andere daken EPDM van 1,52 mm. Dit heeft enkele bijzonder goede redenen. In tegenstelling tot vroeger worden platte en licht hellende daken veel intensiever gebruikt. Denk maar aan het plaatsen van groendaken, zonnepanelen, buitenunits van aircotoestellen,…

 

Dit betekent dat er veel op het plat dak wordt gelopen, dat er machines worden geplaatst en dat er mogelijk een scherp voorwerp op het dak valt. Een ongelukje is nu eenmaal snel gebeurd… Bij een dikte van 1,52 mm ligt de kans dat een ongelukje leidt tot een gaatje in de EPDM veel lager.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Gaatje in EPDM: een ramp?

Een gaatje in een dakbedekking van EPDM hoeft evenwel geen ramp te zijn. Het is net zo eenvoudig te herstellen als een lekkende fietsband. Het probleem evenwel is dat u een eventueel lekje vaak pas opmerkt wanneer het te laat is, als het water dus al doorsijpelt en schade heeft veroorzaakt.

 

Beter voorkomen…

Wij van Dakrubbercentrale voorkomen liever dan te genezen. Daarom gebruiken we standaard EPDM met een dikte van 1,52 mm. Dunnere EPDM (1,14 mm) vinden wij pas aangewezen bij hoger gelegen kleine daken die zeker niet intensief gebruikt zullen worden en voor zeer grote industriële daken waar de kostprijs per m² een doorslaggevende factor is.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie