Altijd een kimfixatie bij een dakbedekking met EPDM?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Waar moet u géén kimfixatie plaatsen bij een dakbedekking in EPDM?

Sommige plaatsers van dakbedekking in EPDM stellen dat een kimfixatie in vele gevallen niet hoeft. Wij gaan daar absoluut niet mee akkoord. Het is trouwens een verplichting voorgeschreven door het WTCB. Een kimfixatie is absoluut noodzakelijk om de EPDM dakbedekking op de goede plaats te houden. Zonder kimfixatie leidt het inkrimpen en uitzetten van de EPDM door de temperatuurverschillen onvermijdelijk tot EPDM die loskomt in de hoeken.

Kimfixatie noodzakelijk?

Uiteraard leidt een kimfixatie tot extra manueel werk, hogere werkuren en dus ook een hogere kost. Wanneer u evenwel van de vele voordelen van EPDM wilt genieten – waaronder de levensduur van 50 jaar of meer – dan mag u op de correcte plaatsing zeker niet besparen.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Wanneer géén kimfixatie?

Een kimfixatie vermijdt dat de EPDM loskomt in de hoeken. Alleen onder welbepaalde omstandigheden hoeft een kimfixatie voor ons niet.

 

  • Wanneer u een vijver maakt met een EPDM-dakbedekking als bodem- en zijmateriaal, dan is een kimfixatie niet nodig. De druk van het water houdt de EPDM perfect op zijn plaats.
  • Wanneer u op het plat dak een terras aanbrengt waarin de tegels in de volle chape liggen, dan is een kimfixatie ook niet nodig. De EPDM zit dan onder de chape, waardoor alles stevig op zijn plaats blijft.
  • Wanneer de overspanning minder dan één meter bedraagt én de EPDM wordt volledig verkleefd op het dakoppervlak, dan is een kimfixatie eveneens niet nodig. De trekkrachten die dan ontstaan in de EPDM zijn onvoldoende om het geheel los te trekken.

 

Samengevat herhalen we dat een kimfixatie absoluut noodzakelijk is bij een dakbedekking in EPDM, zeker wanneer wordt gekozen voor een mechanische bevestiging of voor losliggende ballast.

 

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie