Kan je een lek in roofing altijd herstellen?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Kan je een lek in roofing altijd herstellen?

Is er een lek in de roofing? Dan moet die zo snel mogelijk gedicht worden. Maar is herstel wel altijd mogelijk? In dit artikel gaan we dieper in op de voorwaarden waaraan moet voldaan zijn om roofing goed te kunnen herstellen. Is er niet aan de voorwaarden voldaan, dan dringt een renovatie zich op.

 

 

 

Totaalrenovatie van oude roofing

Of een lek in roofing kan hersteld worden, hangt in grote mate af van de ouderdom van je dak. Is de roofing te oud, dan is er niet overal hechting meer mogelijk en wordt plaatselijk herstel moeilijk. Een betere oplossing in dat geval is om een compleet nieuwe laag roofing aan te brengen. Die komt bovenop de oude laag met daartussen een hechtvernis – een soort primer die zorgt voor een goeie hechting tussen de twee lagen. Ook al is de hechting in dit geval misschien maar 80%, de naden tussen de verschillende banen van de nieuwe laag zorgen voor een nieuw waterdicht geheel. Het voordeel van deze aanpak is dat je dak weer minstens 20 jaar verder kan.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Plaatselijk herstel van roofing

Bij een klassiek herstel van roofing wordt eerst de dakbedekking grondig gereinigd. Een behandeling tegen mos is ook aangewezen, aangezien roofing een goeie bodem vormt voor wildgroei. In een tweede stap wordt de exacte plaats van het lek gelokaliseerd. Het probleem daarbij is dat de schade zelden zit waar het lek doet vermoeden. Daarom moet heel het dak grondig onderzocht worden. Scheuren en blazen duiden uiteraard op problemen, maar vaak zijn de symptomen veel subtieler.

Eens het lek is opgespoord, wordt de plek schoongemaakt en kan de roofing hersteld worden. Het is belangrijk dat het oppervlak perfect droog is, alvorens de roofing te repareren. Een heteluchtpistool of een bladblazer zijn handige instrumenten. Om het lek in de roofing te herstellen, maakt de dakwerker de juiste materiaalkeuze die compatibel is om op de aanwezige dakbedekking verder te kunnen werken.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie