Je plat dak afwerken als dakterras? Het kan perfect!

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Je dak afwerken als dakterras? Hier hou je best rekening mee!

Wanneer je een bestaand plat dak wilt afwerken als dakterras, dan hou je best rekening met een aantal zaken. In elk geval is het gemakkelijker om je dak af te werken als dakterras op een plat dak met EPDM in plaats van roofing. Als je dus ook je dakbedekking nog wilt vervangen, dan kies je beter voor EPDM. We leggen in deze blog uit waarom.

EPDM is de meest geschikte dakbedekking om je plat dak af te werken als een dakterras. Uiteraard moet de onderliggende dakconstructie voldoende sterk zijn om een terras te dragen, maar dat is meestal geen probleem.

EPDM perfect voor dakterras

EPDM heeft als dakbedekking de unieke eigenschap om zowel in de zomer als de winter zeer soepel te zijn. Roofing wordt in de zomer week door de warme temperaturen, in de winter is de roofing dan weer heel stijf. Daardoor treden er mogelijk problemen op door de drukbelasting van het terras. Bij EPDM is dat geen probleem. De folie kan perfect tegen drukbelasting. Bovendien kan deze perfect leven met het uitzetten of krimpen van het eventuele bovenliggende terras in bankiraï.

Isolatie met PIR

We raden steeds aan om een plat dak te isoleren. Bij EPDM is PIR als isolatiemateriaal de meest geschikte oplossing. Deze isolatieplaten garanderen de beste isolatiewaardes voor de minste diktes. Dit heeft uiteraard een positieve invloed voor de verdere dakopbouw, waaronder de creatie van een dakterras. Bovendien is PIR perfect beloopbaar en heeft het geen problemen met de belasting van een dakterras.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Terras rechtstreeks op EPDM

Dankzij de unieke eigenschappen van de EPDM folie is het mogelijk om een hardhouten terras rechtsreeks op de folie aan te brengen. Dit geldt ook voor gladde terrastegels. Indien een grove betontegel met scherpe kanten gebruikt wordt, volstaat het aanbrengen van een polyesterdoek tussen de tegel en de EPDM-folie.

Het rechtstreeks plaatsen van tegels op de EPDM folie houdt evenwel in dat het terrasoppervlak de helling van het dak volgt. Wanneer je een perfect horizontaal vlak wilt, dan kan je het terras ‘uitvullen’ met regelbare tegeldragers. Ook deze kunnen probleemloos op EPDM worden geplaatst.

Wil je een volledig afgewerkt en opgevoegd terras, dan brengen we een drainagemat aan bovenop de EPDM folie, gevolgd door een chapelaag met de tegel daar bovenop.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie