Je oude roofing bekleden met EPDM? Het kan!

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Is het mogelijk je oude roofing te bekleden met EPDM?

Woningen ouder dan 25 à 30 jaar kampen vaak met een versleten roofing. Door de vele naden is roofing bijzonder kwetsbaar voor lekken, zeker na een jarenlange blootstelling aan zonnestralen. In plaats van je oude roofing te verwijderen, kan je perfect de bestaande versleten roofing behouden en deze bekleden met een nieuwe dakbedekking in EPDM.

Roofing (bitumen) gaat niet de volledige levensduur van je huis mee. Na een periode van 25 à 30 jaar vertoont roofing onvermijdelijk gebreken, waardoor een oplossing zich opdringt. Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om je oude roofing met EPDM te bekleden. Zij kiezen voor de moeilijkste oplossing. Ofwel wordt de roofing op verschillende plaatsen hersteld, waardoor je alleen een beetje tijd koopt. Uiteindelijk dringt een structurele herstelling zich op. Ofwel verwijderen je volledig de bestaande roofing én vervang je deze door nieuwe bitumen. Deze oplossing vraagt veel arbeidstijd én levert heel wat afval op.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Bekleden met EPDM

Waarom kies je niet voor een betere oplossing? Laat gewoon de oude roofing liggen. Deze kan zelfs nog perfect dienen als dampscherm. Dit dampscherm houdt het vocht in de binnenlucht tegen, zodat het niet kan condenseren in de isolatie.

Op de oude roofing kan je bijvoorbeeld extra isolatie aanbrengen. Oude platte daken zijn meestal niet geïsoleerd, waardoor ze veel binnenwarmte laten ontsnappen. Met PIR-platen creëer je een vrij dunne drukvaste isolatielaag. Bovenop deze isolatielaag kan je de nieuwe dakbedekking in EPDM aanbrengen.

Bij een gemiddeld dak gaat het om een naadloze folie uit één stuk, zonder verdere naden dus. De EPDM wordt meestal verkleefd of mechanisch verankerd. Dit verloopt bijzonder snel. Er komt bij de plaatsing geen vlam aan te pas, wat de risico’s op brand tot nul herleidt.

EPDM garandeert een levensduur van minimum 50 jaar, veel langer dus dan de versleten roofing.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie