Is EPDM-folie wel dik genoeg?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Is de EPDM folie wel dik genoeg?

Voor mensen die weinig vertrouwd zijn met EPDM, lijkt het soms onwaarschijnlijk dat een EPDM-folie van slechts 1,1 of 1,52 millimeter dik een compleet waterdicht plat of licht hellend dak oplevert. En toch is het zo. Zelfs met deze uiterst beperkte diktes biedt EPDM een zeer hoge ponsweerstand. Wij vergelijken het vaak met de binnenband van een autoband. Deze is ook uitermate dun, maar bij normaal gebruik toch oersterk.

Het klopt dat EPDM een dun materiaal is, zeker in vergelijking met roofing (bitumen). EPDM is een dunne, zeer sterke folie die in één laag en in één geheel naadloos moet worden aangebracht, terwijl roofing in meerdere dikkere lagen moet worden gebrand om een waterdicht geheel te verkrijgen.

 

Wat zijn de standaarddiktes voor EPDM?

Standaard geldt voor EPDM binnen de EU een dikte van 1,1 millimeter. Dit is perfect voor daken waarop niet veel wordt gelopen en waarop er weinig ‘activiteiten’ plaatsvinden.

 

Tegenwoordig worden daken evenwel intensiever gebruikt, waardoor wij in de meeste gevallen een dikte van 1,52 millimeter voor de EPDM aanraden.

 

Intensiever gebruiken betekent dat platte daken veel meer dan vroeger worden ingezet voor het installeren van airco-installaties, zonnepanelen, zonnecollectoren, groendaken, terrassen,…. Al deze zaken vragen onderhoud en leiden dus tot extra activiteiten op het dak.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Is EPDM beloopbaar?

Op zich is EPDM perfect beloopbaar. EPDM blinkt dankzij de specifieke materiaaleigenschappen uit in een grote elasticiteit en soepelheid, waardoor scheuren in de folie nooit optreden. EPDM wordt nooit broos, ook niet als het al meerdere decennia op het dak ligt.

 

Uiteraard kan het materiaal altijd doorprikt worden, wanneer er bijvoorbeeld een scherp voorwerp op valt. Denk daarbij aan gereedschap tijdens het uitvoeren van herstellingswerken.

 

In dat geval heeft EPDM het grote voordeel dat het met vulkanisatie zeer eenvoudig kan hersteld worden. Je kan deze methode het best vergelijken met het plakken van een gaatje in een fietsband.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie