Is ballast nodig om EPDM te beschermen tegen de zon?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Is het niet beter om ballast te plaatsen op een plat dak om de EPDM te beschermen tegen de zon?

Ballast in de vorm van een groendak of kiezels op een plat dak is altijd aangewezen, op voorwaarde uiteraard dat de dakstructuur voorzien is op dit extra gewicht. Voor de EPDM-folie is ballast evenwel niet nodig, want deze kan perfect tegen de inwerkende zonnestralen. Ballast vormt wel een goede bescherming voor de isolatie en de onderliggende dakstructuur.

Niet elk plat dak is bestand tegen ballast. Wanneer je bijvoorbeeld kiezels als ballast gebruikt, dan zit je al snel aan een gewicht van 55 kilogram per vierkante meter. Voor een dak van 60 à 70 vierkante meter, komt dit op een extra gewicht van 3 à 4 ton.

De eerste vraag moet dus altijd zijn: is mijn dakstructuur voldoende sterk voor ballast? Voor een houten dakstructuur is dat zeker niet altijd het geval. Bij een betonnen dakstructuur moet je je hierover minder zorgen maken.

EPDM heeft geen bescherming nodig

EPDM op zich heeft als dakbedekking geen nood aan beschermde ballast. Het is juist één van de positieve eigenschappen van EPDM om zijn elasticiteit te behouden na jarenlange blootstelling aan UV-straling van de zon.

EPDM wordt niet broos en kan perfect tegen grillige weersomstandigheden. In tegenstelling tot roofing (bitumen) moet EPDM niet beschermd worden door ballast om scheuren en veroudering te vermijden.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Bescherming van de dakstructuur

Wel is ballast altijd aangewezen om de onderliggende dakisolatie en de dakstructuur te beschermen. Tijdens warme zomers kan de temperatuur op een plat dak oplopen tot 90C°. Het spreekt voor zich dat dit een grote impact heeft op de isolatie en eventuele lijmen.

Ballast is bovendien een uitstekende methode om EPDM te verankeren op een plat dak. Wel blijft een kimfixatie in de hoeken altijd nodig. De ballast houdt de EPDM perfect op zijn plaats. Naast ballast kan EPDM ook nog mechanisch (schroeven of pluggen) bevestigd worden. Ook verlijming is altijd een mogelijkheid.

Dakrubbercentrale geeft je graag het nodige advies voor de juiste bevestigingsmethode op jouw dak.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie