Hoe dakisolatie aanbrengen op een plat dak? | Blog

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Hoe dakisolatie aanbrengen op een plat dak?

Het aanbrengen van dakisolatie op een bestaand of nieuw plat dak kan op verschillende manieren gebeuren. Wat de beste manier is voor uw situatie, hangt af van talrijke factoren. Bij het aanbrengen van isolatie op een plat dak dat eveneens een nieuwe dakbedekking krijgt, kiest u beter voor EPDM dan voor nieuwe roofing. De bestaande versleten roofing blijft liggen en kan zelfs dienen als noodzakelijk dampscherm.

We zetten de drie mogelijke manieren op een rij:

 

  1. Koud dak

Deze werkwijze valt eigenlijk niet te verkiezen en raden we alleen aan als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld door een gebrek aan ruimte op het dak om aan de buitenzijde dakisolatie aan te brengen.

 

Het principe van een koud dak is dat de isolatie aan de onderzijde van de dakconstructie bevestigd wordt. Tussen de binnenruimte en de isolatie, komt dan het noodzakelijke dampscherm. Aangezien er meestal nog valse plafonds of spotjes worden aangebracht, bestaat er een reëel risico op het beschadigen van dit dampscherm.

 

  1. Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak, komt de isolatie van het plat dak bovenop de dakstructuur en de dakbedekking. Met ballast, bijvoorbeeld grint, wordt de isolatie op zijn plaats gehouden.

 

Plat dak geballast en gekleefd systeem
  1. Warm dak

In vrijwel alle gevallen waarbij EPDM-rubber als dakbedekking wordt gebruikt, adviseren we het principe van het ‘warm dak’ om de dakisolatie aan te brengen. Bij het warm dak komt er bovenop de dakconstructie een dampscherm. Dit verhindert dat het condensatievocht afkomstig van de binnenruimtes ophoopt in het isolatiemateriaal. Anders leidt dit op termijn tot schimmels en vochtplekken. Op dit dampscherm komt vervolgens de dakisolatie en de uiteindelijk dakbedekking.

 

Voor het isolatiemateriaal adviseren we in de drie gevallen PIR (polyisocyanuraat). Dit materiaal verzekert een uiterst hoge isolatiewaarde, zeker gezien de dikte van het materiaal. Ook heeft deze  isolator een grote drukvastheid.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie