EPDM in combinatie met isolatie van rotswol?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Gaat een dakbedekking in EPDM samen met isolatieplaten van rotswol?

In principe kan EPDM op platte of licht hellende daken probleemloos gecombineerd worden met isolatieplaten van rotswol. Rotswol is een isolatiemateriaal dat naast een thermische isolatie ook akoestisch isoleert. Dat kan bijvoorbeeld van nut zijn langs een weg met druk verkeer. Daarnaast isoleert rotswol ook akoestisch bij bijvoorbeeld regenval. Rotswol heeft evenwel ook verschillende belangrijke nadelen, waardoor Dakrubbercentrale dit zelden adviseert.

 

 

Zwaarder en moeilijk te verwerken

De akoestische isolatie is eigenlijk het enige voordeel van rotswol in vergelijking met andere isolatieplaten. In sommige situaties speelt het brandgedrag van rotswol uiteraard ook een rol. Als grote nadeel zijn de isolatieplaten veel zwaarder en zijn ze moeilijker te verwerken in vergelijking met ander isolatiemateriaal. De isolerende waarde is in vergelijking met andere isolatiematerialen ondermaats waardoor een veel dikker pakket dient geplaatst te worden.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Weinig drukvast

Wanneer het flexibele en soepele EPDM met rotswol gecombineerd wordt, bestaat er risico op beschadiging. Zo is rotswol bestand tegen weinig druk, met een grotere kans op beschadigingen tot gevolg. Inmiddels bestaat er al wel een variant van rotswol die meer druk verdraagt en dus beter beloopbaar is.

 

Het betere alternatief: PIR

Vanuit Dakrubbercentrale adviseren we wegens het veel hogere gewicht slechts zelden rotswol. Dit zwaardere materiaal zorgt voor een hogere belasting van de dakconstructie. In vergelijking met PIR-platen (polyisocyanuraat) moet er veel dikker geïsoleerd worden om hetzelfde isolatievermogen te verkrijgen. Wij adviseren dan ook PIR-isolatie. PIR kent tevens een veel grotere drukvastheid.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie