Wat betekent de ponswaarde van EPDM?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

EPDM heeft een bepaalde ponswaarde, maar wat is ponsen?

Net zoals alle andere vlakke materialen heeft EPDM een ponswaarde. De ponswaarde bepaalt hoe eenvoudig het is om een gaatje in de EPDM te maken. Dit is een uiterst relevant cijfer, aangezien het aangeeft in welke mate in de dakbedekking gaatjes kunnen ontstaan door een scherp voorwerp.

Iedereen kent nog wel de vroegere ponskaarten, de voorlopers van de huidige computer. Een ponskaart bevatte allemaal kleine gaatjes die konden worden uitgelezen. De gaatjes op de kaart waren dragers van informatie.

 

Waarom is ponswaarde relevant?

De ponswaarde van een EPDM-dakbedekking is uiterst relevant. Platte en hellende daken worden veel intensiever gebruikt dan vroeger. Denk maar aan het plaatsen en het onderhouden van zonnepanelen, buitenunits van airco’s en groendaken,… Daardoor worden platte daken intensief belopen en wordt er op een dak gewerkt met scherpe materialen.

 

Wanneer iemand materiaal laat vallen of per ongeluk met een scherp voorwerp in de EPDM steekt, is het belangrijk dat deze niet meteen wordt geperforeerd en dat er geen gaatjes ontstaan.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Ponswaarde van EPDM?

EPDM heeft als zeer elastische dakbedekking een uiterst hoge ponswaarde. Vooraleer je door het materiaal geraakt, moet er al veel kracht met een scherp voorwerp worden uitgedrukt. Je kan de ponswaarde van EPDM steeds terugvinden in de technische fiche. Des te hoger de ponswaarde, des te sterker is de EPDM.

 

Ponswaarde van EPDM en de dikte?

De ponswaarde is meteen ook de reden waarom wij standaard EPDM plaatsen van 1,52 mm dikte in plaats van de courante dikte 1,14 mm. Het risico op beschadigingen wordt hier extra mee verkleind.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie