Hoe een plat dak met EPDM waterdicht afwerken?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Een plat dak met EPDM waterdicht afwerken? Zo ga je te werk.

Bij een plat dak is het uitermate belangrijk om de randafwerking goed te verzorgen. Een vakkundige afwerking moet verhinderen dat er vocht onder de EPDM geraakt. Bij renovatieprojecten is een loden slab aangewezen die drie centimeter in de muur wordt ingeslepen. Bij nieuwbouwprojecten kan de aannemer een slab uit EPDM ineens als waterkering mee in de muur werken.

 

 

 

Uiteraard is het belangrijk om te zorgen voor een goede waterdichting op de plaats waar de EPDM-folie eindigt. Zo is het noodzakelijk om de folie als het ware waterdicht te ‘verzegelen’. Dit moet verhinderen dat de slagregen die op het metselwerk belandt onder de folie door loopt.

Een loden slab inslijpen

Om water onder de EPDM folie te vermijden, slijpen wij een loden slab drie centimeter in het opgaand metselwerk in. Deze loden slab heeft telkens een breedte van ongeveer één meter. Vervolgens wordt het lood over de EPDM-folie geplooid. Regen die langs de gevel naar beneden loopt, belandt via de loden slab op en niet onder de EPDM-folie.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Betere resultaten dan een muuraansluitprofiel

De werkwijze met een loden slab biedt veel betere garanties op een waterdicht plat of licht hellend dak dan het gebruik van een muuraansluitprofiel.

Inwerken van EPDM-slab in de muur

Wanneer je bij een nieuwbouw al vooraf weet dat je EPDM verkiest als dakbedekking voor je platte en hellende daken, dan kan je de aannemer een EPDM-folie dertig meter in de muur laten inwerken. De aannemer brengt deze folie dus aan van in de spouw en laat deze ongeveer een 20tal cm uit het gevelwerk buiten hangen.  Vervolgens maken wij een waterdichte verbinding tussen deze EPDM-slab en de EPDM-folie op het dak.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie