Waar let je op?
Een huis kopen en renoveren
Tegenwoordig willen steeds meer jong-volwassenen het “huisje-tuintje-boompje verhaal” realiseren. Er komt best wel wat bij kijken wanneer je een bestaand huis wil kopen en gaat renoveren. Er zijn dan ook een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. We sommen hieronder even de belangrijkste voor je op.
Heb een duidelijke doel voor ogen
Aan een renovatie begin je niet zomaar. Een woning renoveren vraagt veel tijd en geld. Het is daarom belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt zodat je tijdens de renovatie niet ineens van gedachten verandert en het roer helemaal omgooit. Laat je inspireren, verzamel voldoende informatie, praat met verschillende experten, vraag input van je omgeving, … Leg dan alles samen en bestudeer elke keuze. Weeg de voor- en nadelen af van elke beslissing en zorg ervoor dat je voor 100% achter je uiteindelijke keuze staat.
Vergelijk de aankoopprijs
Doorgaans is een te renoveren huis vaak goedkoper dan een volledig afgewerkte woning. Evalueer best eerst de prijs vooraleer je aan de slag gaat en een aannemer inschakelt. Kijk naar de andere afgewerkte huizen in de streek en vergelijk hoe veel lager jouw prijs is. Is dit redelijk? Dan kan je beginnen aan je droomplannen om er een fantastisch thuis van te maken.
Maak een schatting van de werken en het kostenplaatje
Verschiet niet, maar er zijn zeker een aantal belangijke puntjes om na te kijken. Dit kan soms hoog oplopen in prijs als deze mankementen niet gevonden en gerepareerd worden. Zo voorkom je verassingen achteraf. Dit zijn bijvoorbeeld een paar belangrijke punten voor je checklist:
- Vocht- of schimmelplekken
Langdurige vochtblootstelling kan ervoor zorgen dat muren kapotvriezen of verweren. Bij grote schade kunnen de kosten voor herstelling dan ook hoog oplopen. Weeg zorgvuldig af of je de woning wil herstellen of afbreken en heropbouwen (rekening houdend met de totale kosten).
Soms is opnieuw beginnen een betere oplossing, afhangend van de schade.
- Wat is de stand van zaken omtrent het dak?
Controleer zeker het dak zorgvuldig op lekkages, beschadigingen en/of tekenen van veroudering. Als uw dak 40+ jaar oud is, kan het namelijk goed zijn dat deze toe is aan vervanging, afhankelijk van de soort dakbedding. Let hiervoor op de stabiliteit van het dak, tekenen van doorbuiging, en ga opzoek naar mogelijke rotting als gevolg van lekkages of insecten, zoals houtworm. Woningen die ouder zijn dan 20 jaar vragen vaak al om vervanging van de dakgoten en afvoersystemen.
- Is de woning stabiel genoeg?
Voor een succesvolle renovatie is een stabiele woning cruciaal. Zeker om onverwachte kosten te vermijden. Waar let je best op?
– Sheuren in de muren
– Verzakkingen of andere tekenen van structurele problemen
– Stevige fundering in de vloeren
– Opmerkelijke barsten of gebreken (laat je best nakijken door een specialist)
- Technische voorzieningen in orde?
Centrale verwarming, water, elektriciteit, en telefonie, zijn deze nog aanwezig in het gebouw? Indien ja, zijn deze nog in goede staat conform de wet? Moet er iets vervangen worden? Hou dan rekening dat bijvoorbeeld een nieuwe verwarmingsinstallatie een noodzakelijke, maar aanzienelijke kost kan zijn.
- Isolatie nodig?
Is de woning al geïsoleerd of nog niet? Indien niet is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden voor isolatie in muren, ramen, daken en vloeren na te gaan. Als muurisolatie bijvoorbeeld niet haalbaar is, kan je ergens ander compenseren, bijvoorbeeld in het glas. Vloerisolatie is ook belangrijk aangezien er veel warmte via de vloeren verloren gaat. Vaak is bij oudere gebouwen een nieuwe vloeropbouw aan te raden (waar de tegels nog op zand liggen).
- Wat is de EPC-waarde?
Is de woning energiezuinig? Het EPC-attest geeft een inzicht in hoe energiezuinig de woning is. Variërend van A+ (zeer zuinig) tot F (verslindend). Vanaf 2023 wanneer je een pand verwerft, ben je verplicht je woning te renoveren binnen 5 jaar na aankoop volgens de energetische normen (minimum EPC-Label D). Denk hiervoor aan dubbele beglazing, isolatie, en goede ventilatie voor nieuwgebouwde of verbouwde delen.
Wat als het huis in een te slechte staat is voor energiezuinige renovaties?
In sommige gevallen is het nu eenmaal niet echt zinvol of is sloop en herbouw meer aangewezen. Bij de start van je renovatieproject is het daarom belangrijk af te wegen wat het meest logische plan van aanpak is. Op de website van de Vlaamse overheid kan je een stappenplan terugvinden voor als je twijfelt en professioneel advies wil krijgen.
Hoe zit het met de zonering van de woning?
Bij renovatie in een woonzone zijn er veel mogelijkheden, maar in landbouw- of natuurgebied zijn er weinig tot geen opties. Zonevreemde woningen kunnen meestal niet worden aangesloten op de riolering of het aardgasnet. Bovendien duren vergunningsaanvragen in dit geval vaak twee tot drie jaar langer om te verkrijgen.
Weeg af wat je zelf kan doen
Probeer (kleinere) werken, indien mogelijk, zoveel mogelijk zelf te doen. Je moet echt niet alles uitbesteden aan vakmensen. Vooral voorbereidingswerken, afbraakwerken en de opkuis achteraf zijn gemakkelijk zelf te doen. Vraag aan familie om een handje te komen helpen. Misschien heb je een aantal handige harry’s tussen je kennissen zitten?
4. Heeft de woning al een vergunning?
Een volledige vergunning en duidelijke plannen minimaliseren het risico op sancties voor illegale bouwwerken en zorgen ervoor dat je renovatieplannen conform de geldende regelgeving zijn. Ga daarom vooraf al eens na of er gedetailleerde plannen van de woning beschikbaar zijn en of je de mogelijkheid hebt om uit te breiden, binnen de geldende stedenbouwkundige en technische beperkingen. Indien nodig kan je een professionele bouwkundige of jurist raadplegen, zodat je zeker aan alle wettelijke eisen en voldoet.
5. In welke volgorde moet u uw huis renoveren?
Renoveren zonder planning is geen goed idee. Een verbouwing gebeurt namelijk in een bepaalde volgorde. Zo is het belangrijk om te starten met de basiswerken, zoals de isolatiewerken of de herstelling van een dak. Pas nadien kunnen binnenwerken, bijvoorbeeld de plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer, en de renovatie aan de buiteninrichting aangevangen worden. Pas als laatste komt de afwerking aan bod. Bij gebrek aan een planning zul je stappen overslaan waardoor je vast kunt geraken in het renovatieproces. Dit zal niet alleen zorgen voor bijkomende stress, maar ook voor extra kosten. Ga dus planmatig te werk waardoor je op tijd kunt bijsturen waar nodig en oplopende kosten kunt vermijden.
Maak een planning
- Begin met de sloop- en ruwbouwwerkzaamheden.
- Sanitair en elektriciteit.
- Gevelrenovatie.
- Leefruimte.
- Muren en plafond plamuren.
- Wand- en vloerbekleding.
- Richt uw interieur in.
- Vertrouw uw werk toe aan professionals en hun expertise.
6. Stem de kosten af met je budget.
Het financiële plaatje is heel belangrijk als het op renoveren aan komt. Vandaar dat het zo belangrijk is om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wanneer je exact weet welke werken je wilt uitvoeren, kun je een beter budget vooropstellen. Het zou zonde zijn om de renovatie te moeten stoppen omdat er geen budget meer is.
Hoewel een te renoveren woning vaak een toegankelijke prijs heeft, betekent helaas niet automatisch dat de aankoop financieel haalbaar is. Tel alle benodigde renovatie- en vergunningskosten op met de verkoopprijs om een duidelijke simulatie van je totale woonlening te creëren. Zo kan je ook de maandelijkse afbetaling voor een eventuele groene lening voor energiebesparende renovaties berekenen. Al die samen cijfers vertellen je of een te renoveren woning een haalbare investering is.
Je huidige financiële status
Ten eerste zul je moeten bekijken hoe je er zelf financieel voor staat. Welk budget kun je effectief spenderen aan de renovatiewerken? Moet je eventueel overwegen om een lening aan te gaan? Is er bovendien een marge om het budget te overschrijden? Tijdens renovatiewerken kom je namelijk vaak voor verrassingen te staan. Het is dan ook aangeraden om 10 tot 15% van het budget achter de hand te hebben. Bekijk ook zeker of je geen recht hebt op bepaalde premies zoals de energiepremie of een bonus voor totaalrenovatie.
7. Zoek de juiste partners voor je project.
Een te renoveren huis kopen kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en expertise aan jouw zijde pak je deze uitdagingen zonder zorgen aan.
Met meer dan 25 jaar ervaring in het vak en jaarlijks meer dan 300 succesvol afgeronde renovatieprojecten in heel Vlaanderen, is Dakrubbercentrale dé expert die jouw project in goede banen kan leiden in verband omtrent alles wat te maken heeft met uw dak, gevel en/of terras. Of je nu op het punt staat om een te renoveren huis te kopen of al een renovatieproject hebt lopen, wij staan klaar met waardevol advies voor een duurzame én voordelige renovatie.
MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW RENOVATIE?
Dakrubbercentrale: Uw plat dak en renovatie partner.