Eisen terrasbekleding voor losliggende EPDM-folie?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Aan welke eisen moet een terrasbekleding voldoen op een losliggende EPDM-folie?

Eén van de mogelijke manieren om EPDM als dekbedekking te gebruiken is losliggend met ballast. Het gewicht van een terras kan perfect dienen als ballast, maar dan moet dat materiaal uiteraard wel voldoende zwaar zijn. Hout of tegels vormen dan ook geen enkel probleem, anders is het gesteld met bijvoorbeeld kunstgras.

 

EPDM is een uiterst flexibele dakbedekking. Er bestaan verschillende plaatsingssystemen van EPDM. Naast mechanische verankering met schroeven of pluggen én het lijmen van de EPDM, kan het ook als losliggende dakbedekking gebruikt worden. Dan moet er uiteraard wel een bovenliggende ballast zijn die verhindert dat de EPDM-folie gaat vliegen bij hevige wind of een storm.

Welke ballast is voldoende zwaar voor EPDM?

Een veelgebruikte vorm van ballast zijn kiezels. Daarnaast kan ook een terras op een plat dak perfect dienen als ballast. EPDM biedt bijzonder veel flexibiliteit voor een bovenliggend terras.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Terrastegels als ballast voor EPDM

Terrastegels kunnen er probleemloos losliggend, in de chape of via tegeldragers op geplaatst worden. Datzelfde geldt voor hout. Houten terrasplanken worden aan elkaar vastgeschroefd waardoor ze samen voldoende gewicht hebben om de EPDM aan hevige rukwinden te laten weerstaan.

Wat met kunstgrasmatten?

Kunstgrasmatten winnen als terrasbedekking de laatste tijd steeds meer aan populariteit. Op zich kan dit perfect op EPDM geplaatst worden, maar het kan niet dienen om de windbelasting op te vangen. In dat geval is het belangrijk om eerst de EPDM te verlijmen. Dat geldt uiteraard niet voor volwaardige groendaken. Zij zijn wel voldoende zwaar om als ballast te dienen.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie