Welke soorten EPDM-lijmen bestaan er?

18 jul 2016

Welke soorten EPDM-lijmen bestaan er?

Toegevoegd door in EPDM

Er bestaan verschillende soorten lijmen om EPDM te kleven op de onderliggende dakstructuur. De juiste keuze van lijm hangt ook af van het type EPDM. Dakrubbercentrale werkt uitsluitend met zogeheten ‘naakte’ EPDM, waardoor contactlijm aangewezen is. Dit vraagt evenwel extra vakmanschap en ervaring om te leggen, maar het perfecte eindresultaat is meteen gegarandeerd.

Naast ‘naakte’ EPDM bestaat er ook nog EPDM met aan de onderzijde een vlieslaag. Het grote nadeel van EPDM met een vlieslaag is de beperkte oppervlakte van de folie. Dit type EPDM is maximum drie meter breed waardoor je veel meer naden hebt in je EPDM-dakbedekking. De mogelijke oppervlaktes van naakte EPDM zijn veel groter, waardoor je op vrijwel alle woningen  een compleet naadloze EPDM kunt plaatsen.

Contactlijm voor naakte EPDM

Voor naakte EPDM is een contactlijm aangewezen. Deze bestaat zowel op solventbasis als watergedragen. Om te werken met contactlijm, moeten zowel de dakstructuur als de EPDM voorzien worden van de nodige lijm.

Wanneer beide zijdes voldoende gedroogd zijn, dan worden deze tegen elkaar bevestigd. Contactlijm heeft daarbij de eigenschap om zich meteen te hechten. De EPDM kan dus na ‘het contact’ niet meer verplaatst worden. Het moet dus van de eerste keer goed zijn, zonder plooien.

Het grote voordeel is wel dat de EPDM meteen volledig vast zit. Wanneer er wind opsteekt, blijft de EPDM perfect liggen.

PU-lijm voor EPDM met vlies

PU-lijm (polyurethaan) is niet geschikt voor naakte EPDM. Deze hechting is onvoldoende. PU-lijm kan wel gebruikt worden voor EPDM met een vlieslaag. De plaatsing hiervan is veel eenvoudiger, én vraagt dus minder vakmanschap van de dakwerkers. Zo moet de rubber in de natte PU-lijm gerold worden én blijft er nog voldoende tijd over om eventuele plooien eenvoudig uit de EPDM-folie te rollen.

Het grote nadeel is wel dat de EPDM pas vast ligt wanneer de lijm is opgedroogd. Er kan dus – bijvoorbeeld door opstekende wind – nog heel wat mislopen.

Dakrubbercentrale kiest bewust voor naadloze ‘naakte’ EPDM die vakkundig wordt gelijmd met contactlijm.

Ontdek hier alle voordelen van EPDM als dakbedekking.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn