Gaat een dakbedekking in EPDM samen met isolatieplaten van rotswol?

11 sep 2014

Gaat een dakbedekking in EPDM samen met isolatieplaten van rotswol?

Toegevoegd door in EPDM, Isoleren

In principe kan EPDM op platte of licht hellende daken probleemloos gecombineerd worden met isolatieplaten van rotswol. Rotswol is een isolatiemateriaal dat naast een thermische isolatie ook akoestisch isoleert. Dat kan bijvoorbeeld van nut zijn langs een weg met druk verkeer. Daarnaast isoleert rotswol ook akoestisch bij bijvoorbeeld regenval. Rotswol heeft evenwel ook verschillende belangrijke nadelen, waardoor Dakrubbercentrale dit zelden adviseert.

 

Zwaarder en moeilijk te verwerken

De akoestische isolatie is eigenlijk het enige voordeel van rotswol in vergelijking met andere isolatieplaten. In sommige situaties speelt het brandgedrag van rotswol uiteraard ook een rol. Als grote nadeel zijn de isolatieplaten veel zwaarder en zijn ze moeilijker te verwerken in vergelijking met ander isolatiemateriaal. De isolerende waarde is in vergelijking met andere isolatiematerialen ondermaats waardoor een veel dikker pakket dient geplaatst te worden.

 

Weinig drukvast

Wanneer het flexibele en soepele EPDM met rotswol gecombineerd wordt, bestaat er risico op beschadiging. Zo is rotswol bestand tegen weinig druk, met een grotere kans op beschadigingen tot gevolg. Inmiddels bestaat er al wel een variant van rotswol die meer druk verdraagt en dus beter beloopbaar is.

 

Het betere alternatief: PIR

Vanuit Dakrubbercentrale adviseren we wegens het veel hogere gewicht slechts zelden rotswol. Dit zwaardere materiaal zorgt voor een hogere belasting van de dakconstructie. In vergelijking met PIR-platen (polyisocyanuraat) moet er veel dikker geïsoleerd worden om hetzelfde isolatievermogen te verkrijgen. Wij adviseren dan ook PIR-isolatie. PIR kent tevens een veel grotere drukvastheid.

 

Wilt u meer weten over het isoleren van uw plat of licht hellend dak met PIR? Hier vindt u alle informatie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn