Zonnepanelen op een EPDM-dak installeren: hoe gaat het in zijn werk?

Grind op een plat dak

Zonnepanelen op een EPDM-dak installeren: hoe gaat het in zijn werk?

Ook zonder subsidies zijn zonnepanelen een uitstekende oplossing om op een duurzame en voordelige manier in je energie te voorzien. Zonnepanelen worden vooral op hellende daken geplaatst, maar kunnen ook op een plat dak geïnstalleerd worden. Ook wanneer de dakbedekking uit EPDM bestaat. In dit artikel lijsten we op waar je in dat geval rekening mee moet houden.

 

 

 

 

Zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen zijn erg populair. De voorbije jaren zagen we zelfs een ware hype als gevolg van de gunstige subsidieregeling voor wie investeert in groene energie. Nu die subsidies grotendeels zijn weggevallen, is de hype wat gaan liggen, maar het blijft nog steeds voordelig om zonnepanelen te installeren. Ook op een plat dak met EPDM.

Een plat dak biedt twee voordelen die een hellend dak niet heeft: je kunt zelf de hellingsgraad en de oriëntatie van de zonnepanelen bepalen. Zo haal je steeds een optimaal rendement. Ideaal is een oriëntatie naar het zuiden onder een hoek van 35 graden.

Kies een dikkere EPDM-folie

Zonnepanelen worden niet rechtstreeks op een plat dak gemonteerd, maar op een speciaal bevestigingssysteem (of op een mat met beschermende folie). Om die structuur te kunnen dragen, raden we aan een dikkere EPDM-folie te gebruiken van 1,52 millimeter in plaats van 1,14 millimeter. Zo vermijd je mechanische schade, ook na een langere periode.

Zonnepanelen hebben een levensduur van 20 jaar

Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer twintig jaar. Zorg er dus voor dat je dakbedekking nog minstens twintig jaar meegaat. In het geval van EPDM is er echter meestal geen probleem, want die gaat standaard ruim 50 jaar mee.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties