Waarom is EPDM de perfecte basis voor een groendak of daktuin?

16 feb 2017

Waarom is EPDM de perfecte basis voor een groendak of daktuin?

Toegevoegd door in EPDM, groendak, Plat dak

EPDM als dakbedekking past perfect bij de aanleg van een groendak of daktuin. Zo wordt EPDM meestal in een naadloos vlak geplaatst – of met een minimum aan naden – wat het risico op wortelingroei sterk beperkt. In deze blog belichten we de verschillende voordelen van EPDM als basis voor een groendak of daktuin.

Steeds meer mensen raken overtuigd van de voordelen van een groendak of daktuin. In de strijd tegen de opwarming van de aarde heeft elke stukje groen of tuin zijn meerwaarde, zeker in steden waar groen vaak ver te zoeken is.

Dakbedekking onder groendak of daktuin

Een daktuin of groendak vereist uiteraard een correcte aanleg, zodat het risico op problemen wordt geminimaliseerd. Ook een groendak of een daktuin heeft nood aan een onderliggende dakbedekking.

EPDM biedt op dat vlak verschillende voordelen. Zo wordt er gewerkt met bijzonder grote folies, waardoor er in vele gevallen een naadloos oppervlak kan gecreëerd worden. Bij traditionele roofing wordt er gewerkt met banen van maximum 1 meter. Tussen elke strook roofing loopt daardoor een naad die met bitumen wordt gehecht.

Naden vormen risico op wortelingroei

De naden tussen traditionele roofing vormen een risico op mogelijke wortelingroei. Elk minuscuul klein gaatje geeft wortels de kans om door de dakbedekking te dringen richting isolatie en dampscherm. In sommige gevallen groeien deze wortels zelfs door de isolatie of het dampscherm. Uiteraard ontstaan er hierdoor mogelijk lekken. Bij een groendak of daktuin zijn deze evenwel niet zo eenvoudig te herstellen.

EPDM is resistent tegen wortelingroei

EPDM als dakbedekking is volledig resistent tegen wortels. Bovendien zijn er geen zwakke plekken in de vorm van naden. Boven de EPDM als dakbedekking komt er eerst nog een vochtophoudende laag. Deze kan in verschillende vormen aangelegd worden: matten, potjes,…

Deze vochtophoudende laag moet het te snel afvoeren van het regenwater voorkomen, zodat de planten voldoende water kunnen opzuigen. Tussen de EPDM en deze vochtophoudende laag adviseert Dakrubbercentrale steeds de plaatsing van een extra wortelvaste PE-folie.

Wij adviseren deze folie als extra bescherming. Bij onzorgvuldig onderhoud ontstaat er mogelijks niet toegelaten begroeiing. Met een relatief goedkopere wortelwering uit PE-folie maken we het deze agressieve wortels al een eerste keer moeilijk.

Meer weten over de combinatie van EPDM met een groendak of daktuin?
Contacteer ons voor verdere informatie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn