Waar moet u géén kimfixatie plaatsen bij een dakbedekking in EPDM?

16 mei 2015

Waar moet u géén kimfixatie plaatsen bij een dakbedekking in EPDM?

Toegevoegd door in EPDM

Sommige plaatsers van dakbedekking in EPDM stellen dat een kimfixatie in vele gevallen niet hoeft. Wij gaan daar absoluut niet mee akkoord. Het is trouwens een verplichting voorgeschreven door het WTCB. Een kimfixatie is absoluut noodzakelijk om de EPDM dakbedekking op de goede plaats te houden. Zonder kimfixatie leidt het inkrimpen en uitzetten van de EPDM door de temperatuurverschillen onvermijdelijk tot EPDM die loskomt in de hoeken.

 

Kimfixatie noodzakelijk?

Uiteraard leidt een kimfixatie tot extra manueel werk, hogere werkuren en dus ook een hogere kost. Wanneer u evenwel van de vele voordelen van EPDM wilt genieten – waaronder de levensduur van 50 jaar of meer – dan mag u op de correcte plaatsing zeker niet besparen.

 

Wanneer géén kimfixatie?

Een kimfixatie vermijdt dat de EPDM loskomt in de hoeken. Alleen onder welbepaalde omstandigheden hoeft een kimfixatie voor ons niet.

 

  • Wanneer u een vijver maakt met een EPDM-dakbedekking als bodem- en zijmateriaal, dan is een kimfixatie niet nodig. De druk van het water houdt de EPDM perfect op zijn plaats.
  • Wanneer u op het plat dak een terras aanbrengt waarin de tegels in de volle chape liggen, dan is een kimfixatie ook niet nodig. De EPDM zit dan onder de chape, waardoor alles stevig op zijn plaats blijft.
  • Wanneer de overspanning minder dan één meter bedraagt én de EPDM wordt volledig verkleefd op het dakoppervlak, dan is een kimfixatie eveneens niet nodig. De trekkrachten die dan ontstaan in de EPDM zijn onvoldoende om het geheel los te trekken.

 

Samengevat herhalen we dat een kimfixatie absoluut noodzakelijk is bij een dakbedekking in EPDM, zeker wanneer wordt gekozen voor een mechanische bevestiging of voor losliggende ballast.

 

Een prijsofferte voor een dakbedekking in EPDM mét kimfixatie? Contacteer Dakrubbercentrale.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn