Is EPDM wel een ecologisch dakbedekking?

19 dec 2016

Is EPDM wel een ecologisch dakbedekking?

Toegevoegd door in EPDM

EPDM is een uiterst ecologische dakbedekking. De lange levensduur van vijftig jaar en meer speelt allereerst een belangrijke rol in de duurzaamheid van EPDM. Daarnaast is het een inert ‘dood’ materiaal dat geen enkele giftige stof afgeeft aan de natuur. Zelfs natuurorganisaties als Greenpeace beschouwen EPDM als een duurzaam bouwmateriaal voor de toekomst.

De ecologische voetafdruk van EPDM ligt bijzonder laag omdat het materiaal meerdere generaties meegaat. Dankzij de specifieke eigenschappen van EPDM is het volledig resistent tegen de inwerkende zonnestralen. Het materiaal behoudt voor de volledige levensduur zijn elasticiteit, scheurt niet en wordt niet broos. Verschillende studies wijzen in onze klimatologische omstandigheden op een levensduur die de vijftig jaar probleemloos overschrijdt.

Nadat EPDM uiteindelijk toch de beoogde levensduur bereikt, kan het materiaal probleemloos gerecycleerd worden voor andere toepassingen.

Geeft geen giftige stoffen af

EPDM bevat geen schadelijke weekmakers die vrijkomen wanneer de temperatuur van het materiaal stijgt onder invloed van de zon. Alle eigenschappen van EPDM blijven gedurende de volledige levensduur stabiel. EPDM scheidt dus geen giftige stoffen af. Daardoor kan het regenwater dat op je plat dak valt perfect opgevangen en herbruikt worden als nieuwe basisgrondstof.

Weinig energie nodig voor productie van EPDM

Bij de oorspronkelijke productie van EPDM moet er weinig energie verbruikt worden. Hierdoor daalt het totale energieverbruik van een gebouw en stijgt de energiezuinigheid. Dankzij deze flexibele combinatiemogelijkheden levert EPDM een belangrijke bijdrage aan de realisatie van milieuvriendelijke gebouwen.

Compatibel met dakisolatie, zonnepanelen en daktuinen

EPDM leent zich als dakbedekking uitstekend om te worden gecombineerd met extra dakisolatiepanelen, fotovoltaïsche zonnepanelen of daktuinen.

Meer weten over de mogelijkheden van EPDM als ecologische dakbedekking?
Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn