Plat dak afwateren?

EPDM met grind vaak de juiste dakbedekking

Hoe kan je een plat dak laten afwateren?

Er blijft te veel water op je plat dak staan. Je maakt je zorgen dat het vochtproblemen zal opleveren, of dat je dak te veel gewicht moet dragen. Je wilt per se je plat dak afwateren, indien mogelijk morgen al. Rustig maar, panikeren is echt niet nodig!

Kleine waterplassen op een plat dak zijn heel normaal. Pas wanneer de plassen diep en groot zijn, heb je redenen om je zorgen te maken. Diepe en grote waterplassen kunnen er immers op wijzen dat er bij de bouw van je woning bouwtechnisch iets verkeerd is gelopen. Die grote plassen wegen wel zwaar door op de constructie en daarom is het nodig om ze te voorkomen. Controleer eerst je afvoer, bekijk of de waterdichting goed is en of er geen beginnende lekken zijn. Heb je EPDM-folie gebruikt om je dak waterdicht te maken? Dan mag je er alvast zeker van zijn dat je dak waterdicht is.

Hoe los je dat teveel aan water op je plat dak op?

Ook op een plat dak moet het water naar één of meerdere tappunten lopen. Vandaaruit wordt het dan via een buis afgevoerd naar een regenwaterput of riool. Omdat water niet vanzelf wegloopt op een plat dak, creëer je daarom beter een extra helling. Hoe je dat het best doet, is afhankelijk van het materiaal van de constructie.

Plat dak geballast en gekleefd systeem

Hoe een betonnen plat dak afwateren?

Bij betonconstructies kan je een waterafschot creëren in de vorm van een licht hellende chape, boven op de beton. Je kan er ook voor kiezen een afschotisolatie op het dak te plaatsen met een variabele dikte. Op die manier slaag je erin bepaalde verzakkingen in het dak weg te werken die vaak voor plasvorming zorgen. Wanneer je kiest voor afschotisolatie hoef je geen afzonderlijke chape meer te plaatsen. Dat betekent niet alleen winst qua ruimte maar ook financieel. Afschotisolatie in hout kan ook, maar komt een stuk duurder uit.

Hoe een houten plat dak afwateren?

Bij houten constructies plaats je een afschot in een bepaalde hellingsgraad. Over het algemeen wordt dat meteen gerealiseerd bij het bouwen zelf, meteen op de basisconstructie. Zeker als je rekening moet houden met een maximaal gewicht geniet deze manier van werken duidelijk de voorkeur. Dit systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt als er een verdieping boven op een bestaand huis wordt gezet. Vaak is die constructie niet berekend op dat extra gewicht. Dan opteer je het best voor lichtere materialen zoals hout.

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VOOR JOUW PLAT DAK?

Contacteer onze dakadviseurs voor advies op maat

Bekijk hier enkele realisaties

gekleefde epdm lichthellend dak

Prijsofferte voor nieuwbouw

Advies op maat voor renovatie